Antena Meniu Search
x

Explozia prețului la gaze. Răzvan Nicolescu, fost ministru: E o tentativă de manipulare a pieţei, unii doresc o formă de dezordine socială în UE

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, a declarat într-un interviu pentru Observator că Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu o tentativă de manipulare a pieţei energetice de către persoane care au interese să crească preţul la gazul natural.

de Redactia Observator

la 17.08.2022, 14:34

Explozia prețului la gaze. Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei: E o tentativă de manipulare a pieţei, unii doresc o formă de dezordine socială în UE
Explozia prețului la gaze. Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei: E o tentativă de manipulare a pieţei, unii doresc o formă de dezordine socială în UE - Profimedia

Preţul gazelor naturale a atins marţi un nou prag record pe bursa din Olanda, 251 euro/MWh iar Asociaţia Energia Inteligentă atrage atenția că preţurile gazelor şi, implicit, ale electricităţii vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite. Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a declarat pentru Observator că aceste creșteri nu se justifică, acuzând că se joacă unii cu prețurile pentru a genera o formă de dezordine socială în interiorul Uniunii Europene. 

”În Spania şi Portugalia au dat subvenţii la producători, ca să fim foarte clari. Au dat subvenţii la producători. Spaniolii au dat 6-7 miliarde la producători, portughezii - două miliarde. Preţurile sunt aşa pentru că, într-o anumită măsură, sunt direct subvenţionate la producător. E un model pe care ei şi l-au ales, au notificat Comisia Europeană, Comisia Europeană şi-a dat acordul, dar sunt nişte costuri. 

Piaţa spot îţi dă un semnal. Acum nu trebuie să ne imaginăm că dacă astăzi pe piaţa spot avem un preţ uriaş sau unul foarte mic, el este relevant pentru tot restul anului. Pieţele spot îţi dau un semnal în legătură cu situaţia preţurilor, chiar şi starea emoţională dintr-o anumită zi. Dacă mâine, preţurile pe piaţa spot sunt de două ori mai mari decât  preţurile de astăzi, asta nu înseamnă că noi, în factură, trebuie să ne aşteptăm să regăsim de două ori mai mult ca sumă de plătit. 

Părerea mea e că, în momentul de faţă, Uniunea Europeană se confruntă cu o tentativă de manipulare a pieţei, pe care nu reuşeşte încă să o stăpânească. Şi tentativa de manipulare a pieţei este pornită din zona gazului natural. Şi e pornită de cei care au interese să crească preţul la gazul natural. Nu se justifică aceste creşteri. Ori este o cerere uriaşă. Dar de unde o cerere uriaşă într-o perioadă atât de mică de timp? Ori se întâmplă ceva pe partea de furnizare şi se joacă unii cu preţurile, încercând, probabil, să creeze o formă de dezordine socială în interiorul Uniunii Europene. 

Se creează un bulgăre emoţional, justificat într-o anumită măsură. Avem un război în apropierea graniţelor noastre. Sunt nişte elemente, dar, imediat pe fondul acesta de panică, oamenii se sperie, traderii se sperie, consumatorii se sperie şi preturile o iau razna foarte uşor. ...Trebuie urgent redefinit rolul companiilor de stat....80% din sector este reprezentat de companii de stat. Trebuie să le definim foarte clar misiunea. Au misiunea doar să facă profit, uneori profit conjuctural, să plătească salarii mari, bonusuri mari, dividende mari uneori la bugetul de stat sau au şi o alta misiune. Trebuie ca în situaţii de criză să încerce să fie mai aproape de consumatori” a declarat Răzvan Nicolescu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Explozia prețului la gaze. Răzvan Nicolescu, fost ministru: E o tentativă de manipulare a pieţei, unii doresc o formă de dezordine socială în UE