Video Reacţia de mirare a unui turist american care a ajuns în România. "De ce nu îl fură nimeni?"
România este printre cele mai sigure naţiuni din lume. O arată un raport al departamentului de stat american. În ultimii ani, ţara noastră a înregistrat cifre sub media europeană şi internaţională la infracţiuni precum tâlhărie, furturi şi alte fapte comise cu violenţă.
Un vlogger american este doar unul dintre străinii uimiţi de cum arată ţara noastră şi de cât de bine stăm la capitolul siguranţă.
"Nu doar că lasă mesele şi scaunele afară, dar au şi un pian. De ce nu îl fură nimeni? Poate e doar gândirea new yorkeză, dar cel mai probabil ar fi fost furate imediat ce le-ai fi lăsat afară", povestea el într-un clip.
Deşi reticenţi iniţial, mulţi au fost convinşi de aceste mărturii postate pe social media.
"Poliţia este peste tot, sunt foarte mulţi poliţişti. Bucureşti şi România, în concluzie, foarte frumos. Ne simţim în siguranţă, totul este ok. Părerea mea este că e mai bine să fie mai multă poliţie prezentă", spune un turist.
- Câţi ani trebuie să muncească un român pentru a-şi putea cumpăra o casă. Comparaţie cu restul statelor UE
- Reacţia de mirare a unui turist american care a ajuns în România. "De ce nu îl fură nimeni?"
- "Ţeapa" luată de o femeie după ce a plătit 400 de lei să rezerve un penthouse de Revelion
- "Vrei voucherul de 1.600 de lei, contribui cu jumătate". În ce condiţii ar putea fi oferite voucherele de...
- Se vor scumpi tarifele STB? Nicuşor Dan: Faţă de iulie 2021 e o inflaţie care se duce şi în preţul motorinei...
România, printre cele mai sigure ţări din lume
România are unul dintre cele mai mici niveluri ale criminalităţii, nu doar din Europa, ci din lume, potrivit raportului departamentului american de stat. În document se menţionează că riscul de jafuri şi tâlhării, atacuri violente sau motivate de etnie, religie sau gen este scăzut. La fel şi cel al vandalismului sau problemelor cauzate de consumul de droguri.
"La nivelul anului 2023, infracţionalitatea sesizată a scăzut cu patru la sută faţă de media ultimilor 10 ani din ţara noastră, iar numărul infracţiunilor grave comise cu violenţă este de trei ori mai mic faţă de cel înregistrat în urmă cu 10 ani şi reprezintă sub unu la sută din totalul infracţiunilor sesizate", spune Georgian Drăgan, director de cabinet IGPR.
Ministerul de Interne a avut peste 25 de mii de activităţi şi campanii de prevenire a criminalităţii, cel puţin în ultimul an. Datele oficiale arată că în 2023 au fost circa 1.700 de infracțiuni la suta de mii de locuitori, cifre cu mult sub media europeană.
Nivelul de amenințare teroristă este scăzut, spre deosebire de țări din Vestul Europei precum Franța, Germania sau Belgia. România beneficiază de stabilitate politică relativă, chiar dacă am avut o criză pe final de an, după anularea alegerilor. Infrastructura și asistența turistică oferă condiții sigure, iar guvernul cooperează pentru a proteja cetăţenii altor state care ne vizitează.
Un capitol la care ţara noastră mai are încă de lucrat, potrivit oficialilor americani, este corupția.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰