Antena Meniu Search
x

Video Recolte ofilite de cel mai călduros an. Culturile de grâu şi porumb ar putea fi compromise

Cel mai călduros an din istorie a uscat pământul şi pune în pericol culturile. Agricultorii asteaptă salvarea din cer: sistemul de irigaţii e slab dezvoltat şi nu acoperă decât o parte infimă din ţară.  

de Redactia Observator

la 03.01.2024, 22:10

Vezi și

"Este foarte uscat! Nici nu trebuia să putem să punem mâna pe pământ, trebuia să fie foarte, foarte ud", arată un agricultor. Temperaturile ridicate care au făcut ca 2023 să fie cel mai cald an din istorie a uscat complet pământul. 

Recolte ofilite de cel mai călduros an

"Potrivit Ministerului Mediului, în anul 2023 temperatura medie înregistrată a fost de 12,5 grade Celsius. Cu 2,3 grade mai mult decât temperatura medie anuală înregistrată în perioada 1981-2010. Tot anul trecut am avut şi cel mai cald Crăciun din istoria ţării, maximele au ajuns şi la 17 grade Celsius", transmite Clara Mihociu, reporter Observator.

Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile anormal de ridicate pot dăuna grav semănăturilor. Culturile de grâu şi porumb ar putea fi compromise. "Iernile călduroase aduc surprize neplăcute în sensul de atacuri ale dăunătorilor. Sunt dificil de detectat şi şi mai dificil de combătut, în culturile de câmp în special", a explicat Costin Telehuz, secretar de stat Ministerul Agriculturii.

Pe acelaşi subiect

"Iar la culturile de porumb în primăvară s-ar putea să apară sfrederitorul şi răţisoara pentru că aceştia hibernează în sol. Grâul o să fie foarte afectat pentru că nu a înfrăţit din toamnă", adaugă Claudia Dunăreanu, director Staţiunea de cercetare agricolă Șimnic. "Toate culturile sunt afectate în mod direct. Lipsă de producţie există", spune Ionuţ Rusu, agricultor.

Soluţia: investiţii în irigaţii

Soluţia ar fi investiţii in sisteme de irigaţii. Potrivit statisticilor, la Iaşi au fost irigate în 2023 doar 41.000 de hectare de teren, adică în jur de 12% din suprafaţa totală. Judeţele cu cel mai performant sistem de irigaţii irigată este Brăila, iar la coada clasamentului se află Dâmboviţa. Anul trecut, Româînia a reuşit să irige doar 6% din suprafaţa cultivată cu cereale.

  • Reporter: Ce se va întâmpla pe termen lung dacă se meţine tendinţa asta? 
  • Denis Țopa, decan Facultatea de Agricultură USV Iași: S-ar putea ca unele specii de plante, dar putem să vorbim şi de specii de animale, să nu se poată adapta acestor schimbări climatice care se întâmplă cu o viteză foarte mare. 

În ciuda secetei, 2022 a fost un an bun pentru agricultorii români. Au recoltat aproape 11 miloane de tone de grâu, secară și triticale, adică 99% din suprafața cultivată, iar valorile au fost cele mai mari din ultimii trei ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Recolte ofilite de cel mai călduros an. Culturile de grâu şi porumb ar putea fi compromise