Antena Meniu Search
x

Video Reguli noi pentru magazinele care vând electronice smart. Ce se schimbă la garanția oferită produselor

Reguli noi pentru gadgeturi. Din acest an, producătorii sunt obligaţi să ofere garanţie de cel puţin doi ani inclusiv pentru sistemele de operare, nu doar pentru produse. Vor fi evitate astfel situaţiile în care dispozitivele inteligente nu mai funcţionează pentru că softul nu este compatibil. Măsura se aplică deja la nivel european de doi ani, iar România risca amenzi uriaşe dacă nu schimba legislaţia

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 04.01.2022, 11:16

Vezi și

Mulţi consumatori au fost nevoiţi să îşi schimbe dispozitivele electronice după doar un an, pentru că nu mai funcţionau cum trebuie din cauza sistemelor noi de operare şi n-au găsit înţelegere la comercianţi.

Client: ”Am trecut prin aceasta experienta. E foarte simplu în idee să spui ca vina e a producatorului sau ca vrea sa facă produsele să fie învechite artificial. Este foarte greu de dovedit”.

Garanție și pe sistemul de operare, nu doar pe produsul în sine

Totul se va schimba însă din acest an. Guvernul a modificat legislaţia, asfel că firmele care vând produse electronice - telefoane, laptopuri, televizoare ori frigidere - au reguli noi. Legea îi obligă să ofere garanţie atât pentru produs, cât şi pe sistemul de operare.

Pe acelaşi subiect

Florin Spătaru, ministrul Economiei: ”Practic noi, cumparatorii, putem să ne adresam vânzătorilor sau producătorilor și să solicităm remedierea acestui aspect, reducerea preţului în situaţia în care neconformitatea afectează foarte mult criteriile de utilizare sau rambursarea produsului”

Cosmin Costea, expert în e-commerce: ”Dacă ne gândim la un telefon, sau un laptop, sau la un ceas smart, e clar că acel dispozitiv nu funcţioneaza fără aplicaţia cel puţin la sistem de operare. Tu degeaba ai un produs fizic, dacă el nu funcţionează decât cu compenta digitală”.

Doi ani de garanție pentru produsele cu durată de utilizare sub cinci ani

Produsele cu o durată de utilizare mai mică de cinci ani vor avea o garanţie doi ani. În schimb, electronicele care depăşesc acest prag - de cinci ani.

Florin Spătaru, ministrul Economiei: ”Romania avea obligatia ca aceste directive să fie transpuse la nivelul lunii iulie 2021. Am luat măsura urgența de a le promova tocmai pentru a evita o penalitate de aproximativ 2 milioane de euro”

15 zile are la dispoziţie vânzătorul pentru a remedia problemele apărute. Altfel riscă amenzi cuprinse între 2.000 lei și 25 mii lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Reguli noi pentru magazinele care vând electronice smart. Ce se schimbă la garanția oferită produselor