Antena Meniu Search
x

Reîncep lucrările la mult-așteptata termocentrală pe gaze de la Iernut. Când va fi pusă în funcţiune

Romgaz, prin Sucursala de Producţie Energie Electrică Iernut, a predat marţi companiei Duro Felguera SA amplasamentul pentru începerea lucrărilor de realizare a obiectivului de investiţii "Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze", a anunţat Ministerul Energiei, citat de Agerpres.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 02.08.2023, 11:11

Reîncep lucrările la mult-așteptata termocentrală pe gaze de la Iernut. Când va fi pusă în funcţiune
Termocentrala Iernut - Agerpres foto

Termocentrala Iernut (Mureş) beneficiază de o poziţionare strategică, fiind amplasată în centrul sistemului energetic naţional, transmite Ministerul Energiei într-un comunicat.

Prin acest proiect se are în vedere acoperirea consumului naţional de electricitate prin acţionarea pe pieţele de energie electrică angro şi de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic naţional, eliminarea posibilelor blocaje în reţeaua din nord-vestul României. Puterea instalată a centralei pe gaz este de 430 MW.

Cel mai aşteptat proiect de producţie de energie electrică din România ultimilor ani

Centrala cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei niveluri de presiune şi două turbine cu abur. Finanţarea este asigurată din Planul Naţional de Investiţii.

Pe acelaşi subiect

"Este cel mai aşteptat proiect de producţie de energie electrică din România ultimilor ani. Deblocarea acestei investiţii a necesitat un efort susţinut pe toate planurile: economic, juridic, diplomatic. Mulţumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes şi îi felicit pentru perseverenţă. Este investiţie strategică şi ne aduce mai aproape de un deziderat pe care l-am enunţat încă de la preluarea mandatului: energie sigură din producţie internă, la un preţ corect. Investiţia este cuplată cu proiectul Neptun Deep, de care tot Romgaz se ocupă, împreună cu OMV Petrom, ceea ce va face ca România să devină din 2027 cel mai important producător de gaze naturale din Europa. Situarea geografică a centralei de la Iernut este deosebit de importantă pentru funcţionarea sistemului energetic în toată zona de nord-vest a ţării. Acum avem toate şansele să finalizăm această investiţie", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. Insolvenţa celor două companii a dus la o situaţie juridică extrem de complicată şi la întârzieri în implementare.

Termenul de finalizare a unităţii de producţie de energie electrică pe gaze cu putere instalată de 430 MW a fost stabilit la 16 luni de la data ordinului de reîncepere a lucrărilor, printr-un nou contract cu firma spaniolă Duro Felguera.

"În data de 1 august 2023, prin emiterea ordinului de începere a lucrărilor, realizarea Centralei de la Iernut, un proiect strategic pentru Romgaz şi pentru România, intră în linie dreaptă. Astfel, reuşim să continuăm proiectul de investiţii şi să intrăm efectiv în etapa de derulare a noului contract pentru punerea în funcţiune a centralei în cel mai scurt timp posibil. Monitorizam cu atenţie derularea contractului pentru finalizarea lucrărilor şi vom continua să informăm periodic piaţa de capital şi investitorii în raport cu progresele înregistrate", a spus Răzvan Popescu, director general al Romgaz.

Ministerul Energiei şi Romgaz vor acorda o importanţă sporită acestui obiectiv, astfel încât la finalul anului 2024 această capacitate de producţie să fie pusă în funcţiune, precizează sursa citată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi merge să votaţi la toate alegerile în acest an?

Observator » Stiri economice » Reîncep lucrările la mult-așteptata termocentrală pe gaze de la Iernut. Când va fi pusă în funcţiune