Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Romgaz şi OMV Petrom demarează Neptun Deep în 2027. Cum arată proiectul care va aduce României 20 de miliarde de euro

Statul a bătut palma cu Romgaz şi OMV Petrom pentru gazul din adâncurile Mării Negre. Resursele vor fi scoase din 2027 şi vor aduce bugetului 20 de miliarde de euro. Observator a aflat cum va arăta proiectul care va face din România cel mai important producător de gaze din Uniunea Europeană. 

de Redactia Observator

la 22.06.2023 , 20:21

Aflat la 160 de kilometri de țărm, perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră este comoara în care îşi pune speranţele România. Cele 100 de miliarde de metri cubi de gaz, cât pentru nouă ani la consumul de acum, ne vor face cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europenă. 

Marcel Ciolacu, premierul României: Milioane de familii și sute de mii de firme românești așteaptă asta de atâta vreme. Este momentul să punem această resursă la baza devoltării noastre economice, în școli, spitale, ferme și fabrici. Marcăm, în fapt, o realizare a muncii în echipă între stat şi mediul privat. 

Gazele vor fi extrase din două zăcăminte - Domino şi Pelican Sud

Vezi și

Gazele vor fi extrase din două zăcăminte - Domino şi Pelican Sud, din ape cu adâncimi cuprinse între 100 şi 1.000 de metri. Infrastructura, coordonată de la distanță, include 10 sonde, trei sisteme submarine de producție, o rețea de conducte colectoare, o platformă pe mare, dar şi o ţeavă care va aduce gazul la ţărm. Parteneri în megaproiectul din mare sunt OMV Petrom și Romgaz, care anunță investiții de 4 miliarde de euro. Statul va câștiga 60% din exploatarea perimetrului, iar restul, de 40%, se va duce către investitori. 

Pe acelaşi subiect

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Proiectul va dura aproximativ două decenii. Veniturile estimate ale statului român ar fi de 20 miliarde de euro. 

Răzvan Popescu, CEO Romgaz: Neptun Deep este un proiect strategic atât pentru România, cât şi pentru regiune, din perspectiva asigurării cu gaze din 2027. 

Decizia de exploatare, catastrofală pentru biodiversitate, mediu şi litoral

Activiştii de mediu susţin însă că decizia de exploatare e una catastrofală pentru biodiversitate, mediu şi litoralul românesc. Companiile spun că mediul va fi protejat prin cele mai moderne tehnologii şi că nu există riscuri. 

Pe măsură ce se apropie de ţărm, conducta va fi îngropată. Folosim tehnologii de ultimă generaţie, conducta va subtraversa plaja, fără a perturba mediul înconjurător. Gazul din mare reprezintă un câştig semnificativ şi pentru investitori. OMV Petrom, de exemplu, îşi va dubla profitul din exploatare. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Romgaz şi OMV Petrom demarează Neptun Deep în 2027. Cum arată proiectul care va aduce României 20 de miliarde de euro