România a depășit Polonia la PIB per capita. Este şi peste Ungaria sau Grecia
România a depăşit Polonia la PIB per capita, raportat la paritatea puterii de cumpărare, a declarat Ionuţ Dumitru, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, potrivit publicaţiei Ziarul Financiar.
- Cum au reuşit şase români să fure usturoi de 600.000 de euro în Spania. Liderul reţelei s-ar fi ascuns în România. DETALII la Observator 17:00
- Cum a încasat Horațiu Potra 8 milioane de dolari în trei ani de la chinezi, protejându-le interesele în Africa – Investigație Rise Project
„România a depăşit Polonia la PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare la ultimele date, din 2023. Creşterea economică mai mare a fost în ţările europene care au adoptat cota unică de impozitare. Din cele 14 tari care au avut scăderi de PIB per capita faţă de media UE, toate au avut cotă de impozitare progresivă”, a spus Dumitru la Conferinţa Concordia „Sistemul Fiscal din România: Prosperitate, convergenţă ţo sustenabilitate fiscal-bugetară.
Creșterea rapidă a economiei României a fost alimentată de investițiile străine, politici fiscale favorabile și dezvoltarea accelerată a sectoarelor cheie, scrie Profit.ro. În 2023, salariul mediu anual ajustat din România a fost de 17.739 de euro, depășind nivelurile din Ungaria (16.895 de euro) și Grecia (17.013 euro) și apropiindu-se de cel din Polonia (18.054 de euro), conform Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, salariul mediu anual ajustat pentru angajații cu normă întreagă a ajuns la 37.900 de euro, în creștere cu 6,5% față de 2022.
Pentru România, acest lucru înseamnă un salariu mediu de aproximativ 7.310 lei pe lună, echivalent cu câștigul salarial mediu brut din 2023. PIB per capita, un indicator esențial al nivelului de trai, reprezintă valoarea totală adăugată de o economie, raportată la numărul de locuitori.
În ultimii ani, salariile au crescut rapid, influențate de deciziile de politică socială adoptate de guvern în contextul inflației ridicate, determinată de costurile măsurilor economice din perioada pandemiei. Această inflație a contribuit la o creștere accelerată a PIB nominal per capita, cu o medie anuală de aproximativ 11% în ultimii cinci ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, mai adaugă sursa citată.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰