România, campioana defrișărilor din Uniunea Europeană, arată raportul unui ONG
În România se taie lemn până şi din parcurile naţionale, arii care nu ar trebui să fie atinse sub nicio formă. Un raport recent al unui ONG pentru mediu arată că în ultimii ani, din suprafaţa zonelor conservate, au dispărut păduri cât 7000 de terenuri de fotbal la un loc.
În România se taie lemn până şi din parcurile naţionale, arii care nu ar trebui să fie atinse sub nicio formă. Un raport recent al unui ONG pentru mediu arată că în ultimii ani, din suprafaţa zonelor conservate, au dispărut păduri cât 7000 de terenuri de fotbal la un loc. Culmea e că defrişările din acste zone sunt acoperite, uneori, de aceeaşi lege care ar trebui să le protejeze.
Potrivit datelor adunate de cei care luptă pentru salvarea ariilor protejate, 100.000 de metri cubi de lemn au dispărut din Parcul Naţional Munţii Rodnei, în ultimii ani. La nivel naţional, ONG-urile vorbesc despre un masacru şi despre cea mai gravă criză de mediu din Uniunea Europeană. Numeroase specii de animale şi plante îşi au habitatul în acest loc.
Dincolo de imaginile reale, dimensiunea dezastrului poate fi cu uşurinţă reliefată pe o hartă imaginară. S-a tăiat atât de mult din zonele protejate încât ne putem imagina 60.000 de camioane pline cu lemn, care pleacă din Bucureşti, în coloană până în Arad, la Nădlac.
- Câţi bani economiseşte dacă rambursezi anticipat 1.000 de lei la un împrumut pe 20 de ani, cu dobândă de 5%
- Iancu Guda: "Avem cea mai mare crestere de salarii din UE". Câţi bani din salariu pierd românii din cauza inflaţiei
- Românii vor putea întreba angajatorul ce salarii au colegii lor. Companiile, obligate să facă grilele publice
- Afacerea pe care Ramona a pariat acum câțiva ani şi care a dat roade. "Clienţii vin la noi, deja sunt programaţi"
- BNR menţine în continuare dobânda cheie la 6,5% pe an
Cei mai mulţi copaci ar fi dispărut de pe Valea Cernei, din parcul Domogled. O organizaţie care luptă pentru protecţia mediului susţine că hectare întregi de pădure nu mai sunt nici în Munţii Semenic, nici în Parcul Naţional Călimani. În total, peste 1, 2 milioane de metri cubi de pădure ar fi fost rase de pe suprafaţa României.
Reprezentanţii Romsilva, care administrează 12 din cele 13 parcuri naţioanale, nu pot spune cine, unde şi cât a tăiat, dar presupun că lemnul a dispărut doar în zonele în care legea permite acest lucru.
"Accidentele" au fost prezentate de ONG-uri şi la Bruxelles. La întâlnire nu a participat niciun europarlamentar român.
Romsilva promite ca va face o ancheta in zonele vizate de sesizari.
Polonia a fost recent obligată de Curtea Europeană de Justiţie să oprească tăierile într-unul dintre parcurile naţionale şi plăteşte amendă de 100 000 euro pe zi până la stoparea fenomenului.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰