Antena Meniu Search
x

România, în pragul unor dezechilibre naturale din cauza pestei porcine

Măsurile dure luate pentru stoparea epidemiei de pestă porcină creează noi controverse. ONG-urile critică un ordin de ministru care prevede împuşcarea tuturor animalelor şi păsărilor de pradă din zonele de focar, inclusiv pe cele protejate.

Vezi și

Măsurile dure luate pentru stoparea epidemiei de pestă porcină creează noi controverse. ONG-urile critică un ordin de ministru care prevede împuşcarea tuturor animalelor şi păsărilor de pradă din zonele de focar, inclusiv pe cele protejate. O eroare fatală care ar putea aduce România într-un dezechilibru natural major imposibil de reparat, explică specialiştii.

Spiritele s-au încins, printre specialişti şi ONG-uri, după ce un proiect al unui ordin de ministru a fost pus în dezbatere publică. Proiectul prevede, pe lângă împuşcarea mistreţilor, şi uciderea animalelor şi a păsărilor de pradă, inclusiv a celor protejate, în focarele unde s-a descoperit pesta porcină. Cei care se ocupă cu studiul acestor animale spun că nu există date care să indice că virusul mortal al bolii este dus mai departe de acestea. În plus, se tem că vânarea lor ar putea cauza dispariţia unor specii, cum ar fi vulturul, acvila sau pisica sălbatică. 

GABRIEL IGNAT, reprezentantul unui ONG pentru protecţia animalelor:

E clar ca va aparea unui dezechilibru în faună, in ecosistem, vrem sa stim daca se justifica aeasta masura pentru eradicarea pestei porcine. 

Din ordinul Ministrului Apelor reiese şi că, pe o rază de 13 kilometri în jurul unui focar confirmat, toţi porcii mistreţi vor fi ucişi. O măsură în care specialiştii nu cred. Chiar şi Comisia Europeană ar recomanda doar împuşcarea selectivă. 

IOAN DENEŞ, ministrul Apelor şi Pădurilor:

Speciile protejate sunt manageriate de Ministerul Mediului. Noi am făcut o adresa prin care i-am rugat să facă o analiză, conform legii, pe derogare, să facă acele aprobări, pentru că ei au ei au o situaţie foarte clară.

GRAŢIELA GAVRILESCU, ministrul mediului:

Ca sa apara pesta porcina si sa afecteze o specie protejata, o sa facem un studiu de imapact care o sa durerze o suta de ani si o sa imbolnavim toata populatie speciei protejate. O sa vedem foarte bine de la caz la caz. 

Numai în Vaslui, un judeţ aflat la graniţa zonelor de focar, 800 de vănâtori se pregătesc să intre în păduri şi să împuşte aproape o mie de mistreţi. 

Vasile Negru, director AJVPS Vaslui:

Suntem pregatati cu munitie, personalul nostru stie care are de facut. Singura problema pe care o avem este densitatea destul de mare a culturilor. 

Totuşi, cheia în lupta împotriva peste porcine ar sta nu în uciderea, ci în limitarea circulaţiei animalelor, spun specialiştii. 

Gabriel Predoi, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară:

Omul este principalul vector.  E o problema de constientizare si de informare foarte importanta.  Ciobanii aia nu trebuiau sa fuga cu porcii din Delta, nu trebuiau sa taaie porcii, nu trebuiau  sa-i duca la vecini, sa-i faca cadouri. 

Numărul focarelor de pestă porcină a sărit de 600. Cele mai multe sunt în judeţul Tulcea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » România, în pragul unor dezechilibre naturale din cauza pestei porcine