România importă pâine scumpă şi congelată, deşi are printre cele mai mari producţii de grâu din UE
Deşi România a obţinut o producţie record de peste 10 milioane de tone de grâu în 2018, cât să hrănească fiecare român cu jumătate de tonă de grâu, apetitul pentru produse de panificaţie din import este uriaş.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Deşi România a obţinut o producţie record de peste 10 milioane de tone de grâu în 2018, cât să hrănească fiecare român cu jumătate de tonă de grâu, apetitul pentru produse de panificaţie din import este uriaş.
Pe rafturile unor magazine mari abia dacă mai găseşti un sortiment de pâîne proaspătă, făcută din grâu românesc, în brutăriile de la noi.
Şi asta după ce ne-am lăudat cu producţie record de cereale. Cifrele arata insa ca ducem la export grâu şi cumpăram de la străini produse din aluat congelat: pâine, baghete, croissante. Anul trecut, în perioada ianuarie - noiembrie, importurile au valorat 260 de milioane de euro. Exporturile de grau au atins insa aproape un miliard de euro.
În primele 11 luni din 2018, România a exportat grâu la un preţ mediu de aproape 80 de bani pe kilogram şi a importat produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi la un preţ mediu de 9,8 lei pe kilogram. Produsele cu valoare adaugată mare pe care România le importă sunt 12 ori mai scumpe decât suma pe care o primeşte fermierul român pentru un kilogram de grâu.
Culmea, în anul care am avut o recoltă de mai bine de jumătate de tonă de grâu pe cap de locuitor, importurile de panificaţie congelată au crescut cu 7% din punct de vedere cantitativ.
Nici la capitolul carne de porc lucrurile nu stau mai bine. România a fost anul trecut pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de porumb.
Cerealele de la noi au hrănit animalele străinilor, de la care am adus cel puţin jumătate din cantitatea de carne de porc consumată anul trecut.
Carnea de porc se afla in topul alimentelor cel mai des importate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰