Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România nu poate plăti gazul rusesc în ruble. Precizările făcute de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe din România spune că este imposibil ca plata gazelor livrate din Rusia să se facă în ruble, întrucât contractele nu prevăd acest lucru. Declaraţiile lui Bogdan Aurescu vin în contextul în care Vladimir Putin a semnat un decret în care se menţionează că clienţii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie, iar contractele vor fi întrerupte dacă această condiţie nu se respectă.

de Redactia Observator

la 01.04.2022 , 12:31

Bogdan Aurescu spune că nu este prevăzută în contracte plata livrărilor de gaze în ruble Bogdan Aurescu spune că nu este prevăzută în contracte plata livrărilor de gaze în ruble - Hepta

Contractele nu prevăd plata în ruble a livrărilor de gaze din Rusia către Europa, deci este imposibil să faci o astfel de plată, declară la RFI ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret care prevede că de vineri, 1 aprilie, cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc, în caz contrar urmând a fi reziliate contractele.

"Ministerul Afacerilor Externe este mai puţin implicat în chestiunile care ţin de securitate energetică, din perspectiva acestor contracte de livrare de gaz, însă, aşa cum au arătat toţi aliaţii care s-au pronunţat pe acest subiect, este clar că prevederile contractelor trebuie respectate. Contractele nu prevăd plata în ruble a acestor livrări de gaze, deci este imposibil să faci o astfel de plată, dacă trebuie să respecţi prevederile contractelor respective", afirmă ministrul de Externe.

Oficialul precizează că subiectul a fost abordat şi la reuniunea miniştrilor de Externe din statele Formatului Bucureşti 9.

Articolul continuă după reclamă

"Am discutat aceste aspecte şi la reuniunea pe care am avut-o ieri la Bratislava, reuniunea miniştrilor de Externe din statele formatului Bucureşti 9, statele aliate de pe flancul estic şi poziţia care a fost exprimată de către toţi colegii mei a fost în acest sens, este foarte complicat să imaginezi, dacă nu aproape imposibil să imaginezi un mecanism de plată în ruble a acestor livrări de gaze", a precizat Aurescu.

Pe acelaşi subiect

Vladimir Putin a dat ultimatum: plata în ruble sau rămâneţi fără gaz

Vladimir Putin a dat joi Europei un nou ultimatum: plata în ruble sau rămâneţi fără gaz. Președintele rus a semnat un decret prin care națiunile considerate ”neprietenoase” trebuie să plătească livrările de gaze în ruble începând din luna aprilie, folosind un cont deschis în moneda națională rusă la Gazprombank. În caz contrar, Moscova amenință că va opri livrările.

Obiectivul lui Vladimir Putin este de a forța companiile europene să facă tranzacţii cu Banca Centrală a Rusiei, aflată sub sancţiuni, scrie Financial Times.

Decizia lui Putin de a impune plăţi în ruble pentru gaz a dus la o apreciere a monedei ruseşti, care a coborât la niveluri scăzute istorice atunci când Occidentul a introdus sancţiuni severe după declanşarea invaziei din Ucraina, pe 24 februarie.

Preţurile europene la gaze au crescut

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au urcat vineri cu 5,6%, traderii evaluând impactul deciziei Rusiei de a cere plata în ruble pentru livrările sale, în condiţiile în care vremea mai rece ar urma să majoreze cererea, transmite Bloomberg.

Vineri dimineaţa, cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam au urcat cu 0,9%, până la 127,05 euro pentru un Megawatt-oră. În martie, preţurile au înregistrat cel mai semnificat avans lunar din noiembrie.

Gazprom a anunţat vineri că va continua livrarea gazelor naturale spre Europa prin Ucraina în linie cu solicitările clienţilor europeni. Compania a anunţat că solicitările pentru gaze naturale s-au situat vineri la 108,4 milioane metri cubi (mcm), în scădere faţă de 109,5 (mcm) joi.

Decizia Rusiei de a cere plata în ruble pentru livrările sale de gaze este o replică a Moscovei la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse după invadarea Ucrainei, în special îngheţarea activelor Rusiei în străinătate, măsură prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri economice » România nu poate plăti gazul rusesc în ruble. Precizările făcute de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu