Antena Meniu Search
x

România are o nouă mare problemă. Personalul vietnamez – o soluție?

Un subiect fierbinte asupra căruia specialiștii își îndreaptă atenția în această perioadă îl reprezintă criza forței de muncă din România.

de Redactia Observator

la 22.03.2019, 11:22

- Pixabay

Un subiect fierbinte asupra căruia specialiștii își îndreaptă atenția în această perioadă îl reprezintă criza forței de muncă din România. Un studiu realizat de Confederația Patronală Concordia și Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) al Academiei Române relevă faptul că economia noastră va avea nevoie în cinci ani de peste 500 000 de persoane în plus pe piața forței de muncă, în cazul în care nu sunt găsite soluții inovatoare și rapide.

Mai mult, datele indică faptul că aproximativ două milioane de români nu se regăsesc nici pe piața muncii, nici în sistemul educațional, iar numărul pensionarilor aproape a egalat numărul angajaților, situație care poate atrage după sine consecințe dezastruoase pentru demografia statului român. Specialiștii spun că populația poate scădea cu aproape două milioane de locuitori până în 2030.

România are o problemă imensă de personal

În contextul în care suntem printre țările fruntașe în ceea ce privește exodul populației, companiile care își desfășoară activitatea în România se află în imposibilitatea de a găsi forță de muncă, atât calificată, cât și necalificată. Dacă în cazul personalului foarte calificat, marile companii de headhunting își concentrează eforturile pentru a vâna cei mai buni specialiști, în zona personalului necalificat sau al celui puțin calificat, există o continuă dezbatere pentru găsirea soluțiilor potrivite.

În București, pentru o zi de muncă, un zidar cere 500 de lei, iar patronii firmelor de construcții recunosc că se simt depășiți de această situație fără precedent. Forța de muncă care acoperea acest sector a migrat în Italia, Spania sau alte țări europene, lăsând o piață în derivă. Astfel, proiectele nu mai pot fi finalizate la timp, existând pierzători în ambele tabere, atât a constructorilor, cât și a beneficiarilor.

Care este soluția?

Soluția nu pare a fi una miraculoasă, ci mai degrabă una care necesită o atenție deosebită din cauza gradului de neîncredere cu care se confruntă. Este vorba despre personalul din Asia, în special cel din Vietnam. Vietnamezii sunt deja prezenți în România de câțiva ani, reușind să se integreze și să facă față cerințelor. Foarte harnici și serioși, vietnamezii vin în România prin intermediul firmelor de recrutare forță de muncă din Asia și plasare de personal, care se ocupă de tot procesul: recrutare, întocmire formalități și integrare. Deși sunt o resursă umană valoroasă, există încă multe prejudecăți în mediul de afaceri românesc. Majoritatea patronilor evită să angajeze personal din Asia din cauza lipsei de informare. Piața agențiilor de recrutare și plasare de personal din Vietnam este pe un trend ascendent, acestea consolidându-și atât poziția, cât și încrederea în rândul multor companii din domeniul construcțiilor.

Până când angajatorii nu vor depăși barierele culturale, pe care angajarea unor cetățeni străini o implică, este posibil ca economia țării noastre să sufere în continuare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri economice » România are o nouă mare problemă. Personalul vietnamez – o soluție?