Video România scoate de la naftalină un proiect vechi de 12 ani. Cum am putea aduce gaze din noul "El Dorado" al Europei
Guvernul scoate de la naftalină un proiect vechi de 12 ani şi îi mai dă o şansă. Vrea să construiască un terminal de gaz natural lichefiat, la Marea Neagră, împreună cu azerii. Azi a fost semnat un memorandum pentru a începe studiul de fezabilitate. Ar fi încă o rută de transport pentru gazul din Azerbaidjan. De altfel, micul stat din Caucaz este curtat de toată Europa, care îşi pune în el speranțele pentru a înlocui gazul rusesc.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Surse: Rusia încearcă să influenţeze alegerile din România. Cum vrea Kremlinul sa deturneze procesul electoral
Azerbaidjan, o ţară mică din agitatul Caucaz, este noul "El Dorado" al gazelor pentru Europa. A devenit un punct central pe harta energiei din zona Mării Caspice şi este pe cale să devină o putere regională. Are resurse să înlocuiască parţial Rusia, aşa că toată lumea se uită spre ea cu speranţe. Inclusiv România.
Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei din Azerbaidjan: Intenţionăm să dublăm furnizarea noastră către Europa până în 2027.
Ca să poată importa Europa cât mai mult gaz din Azerbaidjan este nevoie de infrastructură
Metanul din Marea Caspică ajunge pe continent prin conducta TANAP-TAP, care pleacă din Azerbaidjan și ajunge în Italia. România are planuri ambiţioase. Vrea să crească livrările prin construirea unui terminal de gaz natural lichefiat. Un proiect mai vechi, abandonat şi resuscitat acum, forţat, de criza energetică fără precedent. Ar fi primul terminal construit la Marea Neagră. Cât costă şi în cât timp poate fi făcut încă nu se ştie.
Nicolae Ciucă, premierul României: Va demara cu un studiu de fezabilitate, finanţat în comun de ambele părţi. Sperăm să avem cele două terminale deoparte şi pe alta, pe malul estic şi pe malul vestic al Mării Negre, astfel încât să putem să suplimentăm coridoarele de gaz din bazinul Mării Caspice în Europa.
Lucia Cujbă, reporter Observator: Dacă terminalul se va construi, gazul azer ar urma să fie adus prin conducte în Georgia. Acolo va fi lichefiat, încărcat pe vapoare speciale şi adus la Constanţa. Acolo, gazele azere vor fi descărcate, readuse în stare gazoasă și injectate în rețeaua națională de gazoducte. Noi ne vom opri cât avem nevoie, iar restul va pleca spre Europa.
Urmează o iarnă grea. România nu a reușit să semneze încă un contract cu Azerbaidjan
Planurile de viitor sună bine. Cele din prezent, nu. România nu a reuşit să semneze un contract direct cu azerii pentru gazele din această iarnă. Dacă iarna va fi grea, vom avea un deficit de 15 la sută.
Mihnea Cătuţi, expert în energie: E o competiţie între statele membre şi cine poate oferi mai mult pentru acest gaz. Până la urmă, este important ca achiziţia să se facă la comun, printr-o platformă a Uniunii Europene.
În Europa există 28 de terminale construite în porturi, prin care gazul lichefiat este regazificat. Cele mai apropiate de România sunt instalaţiile din Croaţia, Grecia şi Turcia, de unde am putea aduce şi noi pe conducte gaz american. Între timp, Erdogan a bătut palma cu Putin. Turcia va fi noul hub de gaze al Rusiei. Adică gazele transportate până acum prin Nord Stream ar putea fi redirecţionate spre Turcia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰