Antena Meniu Search
x

România, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE pentru a doua lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Eurostat şi citate de Agerpres. Banca Centrală Europeană ar putea începe să reducă ratele dobânzilor în iunie, a declarat pentru Reuters un oficial al BCE. 

de Redactia Observator

la 18.03.2024, 13:01

România, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE pentru a doua lună consecutiv
România, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE pentru a doua lună consecutiv - Shutterstock

În luna februarie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Letonia şi Danemarca (ambele cu 0,6%), urmate de Italia (cu o inflaţie de 0,8%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (7,1%), Croaţia (4,8%) şi Estonia (4,4%).

România, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE

Comparativ cu luna ianuarie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 20 state membre, inclusiv în România de la 7,3%, până la 7,1%, a rămas stabilă în cinci ţări şi a crescut în două state membre.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,8% în luna ianuarie, până la 2,6% în luna februarie. De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3,3% în februarie, de la 3,6% în ianuarie.

Pe acelaşi subiect

Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut până la 3,1%, de la 3,3% în luna ianuarie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna februarie 2024 la 7,23%, de la 7,41% în ianuarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.

Conform sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna februarie 2024 comparativ cu luna ianuarie 2024 a fost 100,78%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 7,1%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2023 - februarie 2024) faţă de precedentele 12 luni (martie 2022 - februarie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 8,7%.

BNR a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% anterior, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 

Banca Centrală Europeană ar putea începe să reducă ratele dobânzilor în iunie

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea începe să reducă ratele dobânzilor în iunie, după o reducere a inflaţiei din zona euro, a declarat oficialul BCE Pablo Hernandez de Cos, într-un interviu publicat duminică, transmite Reuters, citat de news.ro.

CE a menţinut costurile de împrumut la un nivel record în această lună, dar a declarat că a făcut progrese bune în reducerea inflaţiei şi a început o discuţie preliminară despre reducerea înăspririi monetare.

"Dacă previziunile noastre macroeconomice sunt îndeplinite în lunile următoare, este normal să începem să reducem dobânzile în curând, iar iunie ar putea fi o dată bună pentru a începe", a declarat De Cos pentru ziarul spaniol El Periodico.

De Cos a spus că diferenţele de opinie din cadrul Consiliului guvernatorilor BCE cu privire la reducerea ratei dobânzii din iunie sunt legitime, dar au fost relativ limitate până acum.

"În orice caz, cred că gradul actual de consens este foarte mare şi sper că aşa va fi în continuare", a spus De Cos.

După ce a subestimat o creştere bruscă a preţurilor în urmă cu doi ani, banca centrală pentru cele 20 de ţări care împart moneda euro a fost reticentă în a declara victoria asupra a ceea ce s-a dovedit a fi cea mai brutală criză de inflaţie din ultimele decenii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » România, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE pentru a doua lună consecutiv