Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii care ar putea plăti rate mai mici dacă BNR scade dobânda cheie. Reducerea diferă în funcție de credit

Dacă la începutul săptămânii vă anunţam că ratele la creditele în lei luate după 2019 vor începe să crească odată cu majorarea indicelui IRCC, Banca Naţională s-ar putea să ne dea astăzi o veste bună. Dobânda-cheie ar putea să mai coboare puţin pentru a treia oară consecutiv. Pe fondul scăderii inflaţiei, economişti estimează o nouă scădere de 0,25%. La cât va ajunge dobânda de politică monetară şi ce înseamnă acest lucru pentru creditele noastre?

de Lucia Cujbă

la 04.10.2024 , 13:05

Majoritatea economiștilor cred că astăzi Banca Națională va reduce dobânda de referință, cea de care depind indicii ROBOR și IRCC, de la 6,5% la 6,25%. Ar fi a treia scădere după o serie de majorări consecutive.

Dacă se va întâmpla acest lucru, cei care au credite mai vechi legate de ROBOR vor vedea imediat o scădere a ratei la bancă, vorbim aici de o reducere de aproximativ 50 de lei, însă cei care au credite mai noi, calculate în funcție de IRCC, vor vedea o reducere abia în aprilie și asta pentru că indicele reacționează cu 6 luni întârziere.

Decizia de azi de la BNR îi influențează doar pe românii cu credite cu dobânzi variabile, în ultimii ani mulți români au luat credite noi sau au făcut refinanțări cu dobânzi fixe și asta pentru că băncile au venit cu oferte foarte bune, de obicei la jumătate față de cele cu dobânzi variabile. Vedem așadar o relaxare a politicii monetare la BNR, odată cu această scădere a dobânzii cheie și băncile vor mai tăia din dobânzile la depozite, deci este o veste mai puțin bună pentru cei care vor să economisească. 

Vezi și
Lucia Cujbă Like

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens.

Întrebarea zilei
Puneţi în aplicare sfaturile primite de la specialiştii în parenting?
Observator » Ştiri economice » Românii care ar putea plăti rate mai mici dacă BNR scade dobânda cheie. Reducerea diferă în funcție de credit