Antena Meniu Search
x

Totul despre repartitoarele de căldura. 31 decembrie 2022 e data limită pentru montarea lor

Românii care locuiesc la bloc au parte de o nouă cheltuială. Dotarea repartitoarelor de căldură și apă caldă este obligatorie până la 31 decembrie 2022. 

de Redactia Observator

la 13.10.2022, 16:24

31 decembrie 2022 este data limită pentru montarea repartitoarelor
31 decembrie 2022 este data limită pentru montarea repartitoarelor - Shutterstock

Repartitoarele de căldură devin obligatorii până la finalul acestui an, totul în baza unui proiect de lege ce a fost deja promulgat de preşedintele Klaus Iohannis. Concret, până la data de 31 decembrie, toţi cei care sunt racordaţi la reţeaua de termoficare Termoenergetica, în cazul Capitalei, sunt obligaţi să îşi monteze aceste repartitoare pe fiecare calorifer în parte, indiferent că vorbim despre apartamente de locuit sau sedii de firme. 

Deși în vara lui 2021 s-a stabilit că, până la sfârșitul aceluiași an, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică ar fi trebuit să aibă montate contoare pentru căldură și apă caldă, în decembrie a fost oficializată o lege prin care s-a stabilit amânarea termenului până la sfârșitul acestui an, potrivit avocatnet.ro

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se arată în OUG 130/2022, care modifică Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică.

Românii care au deja repartitoare nu au scăpat

Pe acelaşi subiect

Nu au scăpat de obligații nici românii care au deja repartitoare în casele lor. Cei care au deja repartitoare, dar care nu pot fi citite de la distanță, trebuie să le înlocuiască până în ianuarie 2027.

Până la începutul anului 2027, toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. Există și o excepție, pentru asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Aceste asociații pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

Ce preţ au repartitoarele de căldură în 2022

Montarea unui astfel de repartitor costă între 70-100 de lei, fiind nevoie de un dispozitiv pentru fiecare calorifer din apartament. Consumatorii trebuie să plătească și pentru citirea lor. De exemplu, pentru un apartament cu patru calorifere, costurile se pot ridica la aproximativ 15 lei lunar.

Cine face montajul repartitoarelor

Repartitoarele pot fi montate doar de către firme autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, iar lista acestor firme este site-ul instituției. În cazul contorului montat la intrarea în locuință, costul de instalare pornește de la 1.000 de lei.

Asociaţile de locatari, nemulţumite de decizia oficialilor

Asociaţiile de locatari cer ca această lege să nu fie pusă în practică din mai multe motive. În primul rând montarea repartitoarelor este scumpă. Un singur repartitor costă între 70 şi 100 de lei, iar pentru un apartament cu două camere, costurile se ridică la peste 400 de lei. În plus, vorbim şi despre felul în care un repartitor măsoră consumul. Acesta se ia în primul rând după temperatura dintr-o cameră, însă în condiţiile în care mulţi oameni se încălzesc pe perioada sezonului rece cu calorifere electrice, acest repartitor va creşte factura la Termoenergetica, în cazul bucureştenilor. Tocmai de aceea asociaţiile vor să deschidă o petiţie pentru a împiedica punerea în aplicare a acestei legi, în contextul în care, doar în Capitală, din cele peste 500.000 de apartamente, doar 35% dintre ele au deja repartitoare.

Ce amendă primesc cei care nu respectă legea

Românii care până la 31 decembrie nu se conformează cu decizia luată riscă amenzi între 500 și 1.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Totul despre repartitoarele de căldura. 31 decembrie 2022 e data limită pentru montarea lor