Antena Meniu Search
x

Video Mărirea de salariu care nu există. Un milion de români au primit majorări din care nu vor vedea un leu în plus în buzunar

Aproape 1 milion de angajaţi din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor primi, de mâine, salarii brute mai mari. Dar oamenii nu vor vedea, în mână, niciun leu în plus. Majorarea a fost acordată doar pentru a acoperi contribuţiile pe care aceste categorii, până acum scutite de anumite taxe, vor fi obligate să le achite statului. Afectaţi vor fi însă angajaţii cu salarii peste nivelul celui minim, care vor avea venituri mai mici cu 10% dacă nu le majorează angajatorii.   

de Redactia Observator

la 31.10.2023, 19:45

Vezi și

"Salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea. Nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. Este promisiunea premierului după ce Guvernul a decis ca angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară să nu mai fie scutiţi de plata contribuţiei la sănătate.

Salariul minim creşte doar pe hârtie

Majorarea salariului minim în aceste domenii va acoperi exact contribuţia pe care o vor plăti de acum înainte la stat.

  • Construcţii: Salariul minim brut octombrie 4.000 de lei - Salariu minim brut noiembrie 4.582 de lei
  • Agricultură: Salariul minim brut octombrie: 3.000 de lei - Salariul minim brut noiembrie 3.436 de lei
  • Industria alimentară: Salariul minim brut octombrie: 3.000 de lei - Salariul minim brut noiembrie 3.436 de lei
Pe acelaşi subiect

Întrebarea este ce se va întâmpla cu angajaţii care câştigă peste salariul minim. "Am şase angajaţi, normal pentru fiecare angajat înseamnă o diferenţă de câteva sute de lei la bugetul fiecăruia", spune Costel Diaconu, agricultor.

Unii angajaţi pierd sute de lei lunar

În agricultură, salariul mediu net, în luna august, a fost de 4.331 de lei. După introducerea contribuţiilor, salariul ar urma să scadă cu 550 de lei. În construcţii, salariul mediu net este de 4.725 de lei. De la 1 noiembrie acesta ar urma să scadă cu 600 de lei.

"Probabil că acolo va fi o sinucidere a firmei. Angajatul nu ar avea niciun motiv să rămână undeva unde îi scade salariul. El îşi va căuta de lucru în altă parte", este de părere Adriana Iftime, director general Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Cel mai probabil, companiile vor încerca să păstreze intacte salariile angajaţilor, pentru a nu-i pierde. Însă costurile în plus pentru angajatori se vor regăsi în preţul plătit de clienţi. Iar unul dintre cei mai mari, în special în construcţii, este chiar statul.

"O să fie nişte creşteri per total de trei-patru procente. Dar ele vor fi şi prin urmare şi investiţiile pe care statul urmează să le plătească vor fi puţin mai scumpe", mai spune Adriana Iftime, director general Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Câţi bani va câştiga statul până în 2024

"Avem probabil cea mai mare taxare pe forţa de muncă posibilă. Privaţii români plătesc pe forţa de muncă în jur de 24 de miliarde de euro pe an. Taxe pe muncă, nimic altceva. Eu zic că e destul", crede Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie.

Estimările arată că statul va câştiga 321 de milioane de lei până la finalul anului, în urma eliminării scutirilor de taxe. Pentru 2024, suma proiectată este de aproape 4 miliarde de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Mărirea de salariu care nu există. Un milion de români au primit majorări din care nu vor vedea un leu în plus în buzunar