Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Românii cu rate în lei trăiesc un şoc! În două săptămâni, dobânda în funcţie de care se calculează ratele a crescut cu peste 45%

E joia neagră pentru toţi cei care au rate în lei! Şi sunt deja majoritari în faţa românilor care au împrumuturi în euro. ROBOR, dobânda de referinţă, a crescut

de Redactia Observator

la 28.09.2017 , 20:22

E joia neagră pentru toţi cei care au rate în lei! Şi sunt deja majoritari în faţa românilor care au împrumuturi în euro. ROBOR, dobânda de referinţă, a crescut alarmant. Atât de alarmant, încât cine a făcut credit în moneda naţională plăteşte cu vârf şi îndesat.

Sute de tineri vin în fiecare zi la bănci, să ceară un credit pentru Prima Casă. Experţii spun că ne îndatorăm mai mult chiar decât în perioada de dinaintea crizei. În timp ce dobânda de referinţă creşte fără oprire. 

La începutul lunii, indicele ROBOR era sub pragul de 1%. În două săptămâni a urcat cu 45%. 

Vezi și

Iată creşterile de la zi, la zi, cu procente de două cifre.

Pe acelaşi subiect

Ieri, dobânda de referinţă era la 1,25%. Astăzi, este 1,46. Un prag istoric, înregistrat în urmă cu doi ani.  

Irina Chiţu, analist financiar: "Robor la 3 , estimează analiştii, va ajunge la 2% la sfârşitul anului viitor. Deci, practic, dublu."

Însă, veştile care vin din piaţă nu îi descurajează încă pe români. Alexandru are 30 de ani şi îşi doreşte un apartament cu 3 camere în zona Berceni, mai ales acum, când i s-a mărit familia.

"Apartamentul e estimat la 69.500 de euro. Rata lunară ar însemna undeva la 1.100-1.200 de euro cu tot cu alte taxe şi asigurări! La 58 de ani o să reuşesc să am actul că este pe numele meu şi am terminat cu ratele!", spune Alexandru, viitor proprietar. 

Fondurile la Prima Casă au fost suplimentate cu jumătate de milion de lei. Banii nu vor fi suficienţi, cererea este mult mai mare. 

Adrian Pandelescu, reprezentant dezvoltator imobiliar: "Efectiv, raportat la numărul de locuinţe raportat la costul de tranzacţionare mediu raportat de către BNR, ar însemna undeva la peste 6.000 de unităţi locative."

Pe de altă parte, analiştii imobiliari consideră că acest program a atins deja apogeul şi intră acum pe o pantă descendentă.

Vlad Vlăsceanu, analist imobiliar: "Programul Prima Casă şi-a îndeplinit scopul tranzacţiilor din piaţa imobiliară! Astăzi, faptul că acest program nu mai reprezintă un motor pentru tranzacţiile imobiliare este evidenţiat şi de faptul că multe bănci nu au mai apelat în a se înscrie în program."

La un calcul simplu, cine plătea anul trecut o rată pentru casă de 910 lei, va plăti astăzi peste o mie de lei. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Românii cu rate în lei trăiesc un şoc! În două săptămâni, dobânda în funcţie de care se calculează ratele a crescut cu peste 45%