Antena Meniu Search
x

Video Românii de peste hotare se întorc în țară pentru Crăciun și Revelion. Câți bani au trimis acasă în ultimul an

Românii din străinătate încep să vină acasă de sărbători. Traficul de la graniţe a început deja să crească. Opt din 10 conaţionali au plănuit să petreacă Revelionul aici. Cei peste şase milioane de români din diaspora pompează serios bani în România. Anul trecut au trimis peste cinci miliarde de euro. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 18.12.2023, 20:54

Vezi și

La vămile din vestul ţării, aglomeraţia se vede deja. Traficul a crescut de cinci ori în weekend. 62.000 de oameni au intrat în ţară în 48 de ore. 7 din 10 români au o cel puţin o rudă plecată în străinătate, conform unui sondaj recent.

Cristi Popovici, reporter Observator: "19.7% dintre cei care au rude în străinătate spun că primesc bani de la aceştia. Iar aproape 70% dintre cei chestionaţi susţin că românii plecaţi în străinătate contribuie mult la nivelul de trai al conaţionalilor rămaşi acasă. Potrivit datelor Băncii Mondiale, românii din diaspora trimit anual în ţară între 6 şi 8  miliarde de euro."

Suma reprezintă 3,2% din PIB şi este cea mai mare investiţie externă în ara noastră. Toate aceste cifre au, însă, consecinţe îngrijorătoare.

Cristian Păun, economist: "Primul efect pe care îl vedem în momentul de față este acela al depopulării României. Vedem sate pustiite, localități în care gradul de îmbătrânire este foarte mare. Apoi are și consecințe economice imediate. Ei muncesc, plătesc contribuții la pensiile celor din țările unde au ajuns ei."

Pe acelaşi subiect

Care sunt românii care pleacă peste hotare

România şi-a exportat de fapt cea mai preţioasă resursă: forţa de muncă de calitate. 4 din 10 emigranți au facultate. Am pierdut medici, ingineri, artişti, dar şi meseriaşi preţioşi. Chiar dacă dorul de casă este mare, mulţi nu au de gând să se mai întoarcă acasă. 

Acum 11 ani, Observator îi filma în Spania pe copiii români abia duşi acolo de părinţii lor. Pe atunci, România încă era un ideal pentru ei. 11 ani mai târziu, îi mai leagă de România doar rudele rămase aici. 

"România e numai familia mea, mâncarea care o face mama din când în când și gata."

Principalele motive pentru care românii aleg să emigreze sunt oportunităţilele de carieră, educaţia şi căutarea unei vieţi mai bune.

Cristi Popovici, reporter Observator: "În acest moment, în diaspora sunt aproximativ 6 milioane de români. Cei mai mulţi în Italia şi Spania, peste 1 milion de conaţionali în fiecare ţară. Urmează apoi în clasament Marea Britanie, Germania şi Statele Unite ale Americii."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Românii de peste hotare se întorc în țară pentru Crăciun și Revelion. Câți bani au trimis acasă în ultimul an