Antena Meniu Search
x

Românii, fruntaşi la consum în U.E. Specialiştii se tem că e semn de criză economică

Cumpărăm enorm din import şi nu reuşim să producem. Este situaţia care îndreaptă România spre o nouă bulă economică.

Vezi și

Cumpărăm enorm din import şi nu reuşim să producem. Este situaţia care îndreaptă România spre o nouă bulă economică. Salariile uşor mărite anul trecut i-au încurajat pe români să cumpere mai mult ca niciodată. La consum, am depăşit cele mai dezvoltate ţări din Uniunea Europeană, unde veniturile mediii sunt de câteva mii de euro. Analiştii nu exclud o nouă criză economică. 

În 2017, pofta românilor pentru cumpărături a fost mai mare ca oricând. Sunt cele mai mari creşteri după criza din 2010. 

În decemberie, de pildă am cumpărat cu 15% mai mult produse nealimentare faţă de anul anterior, carburanţi cu peste 14%, iar produse alimentare, tutun şi băuturi cu peste 10%. Asta nu înseamnă că am dus-o mai bine., ci pur şi simplu am avut parte de creşteri salariale, dar care au fost anihilate de scumpiri. 

"Sunt nişte factori perturbatori. Este un factor pertubartor, banul public, care alimentează nesustenabil majorările de salarii şi care se duc în consum. Aceste elemente vor adânci criza în care va intra România şi va alimenta criza bugetară pe care o simţim deja. Suntem pe locul 2 în Europa", spune analistul Radu Soviani.

Am cumpărat orice, de la electrocasnice până la produse farmaceutice, mobilă , haine sau încălţaminte în cantităţi deloc de neglijat. În medie, mai mult cu peste 10% în 2017 faţă de 2016. 

La consum, am detronat state precum Polonia sau Spania. Malta este singurul stat din Uninea Europeană în care comerţul a crescut mai mult ca noi. 

Restul europenilor sunt în urma noastră. Media statelor Uniunii Europene la cumpărături a crescut, anul trecut, cu doar 2,4%, de cinci ori mai puţin decât în România, arată datele Eurostat.

"Aparent creşterea consumului este o veste bună. În realitate, dacă produsele dunt produse intern şi stimulează economia locală sau dacă pur şi simplu vorbim despre o creştere pe importuri, ceea ce din păcate s-a şi întâmplat la noi", spune analistul Cristian Cazacu.

Mult teren a câştigat şi comeţul online. <intra scris pe ecran> Vânzările au crescut în mediul vitual cu peste 30%. Consumul se va tempera în 2018, spun analiştii. Pentru că urmează noi scumpiri. Inflaţia va creşte şi cu 4%, spun analiştii, iar ratele în lei sau euro vor fi mai scumpe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Românii, fruntaşi la consum în U.E. Specialiştii se tem că e semn de criză economică