Video Românii nu mai vor să plece la muncă în străinătate ca înainte de pandemie, deși Europa așteaptă muncitori din țară
Europa aşteaptă românii la muncă. Doar că ai noştri conaţionali nu se mai înghesuie să plece în străinătate, la fel cum se întâmpla până anul trecut. Pericolul îmbolnăvirii cu noul coronavirus, restricţiile de călătorie, dar şi dorul de casă îi fac pe tot mai mulţi să îşi găsească de lucru în propria ţară.
Aproximativ 2.500 de locuri de muncă sunt oferite lunar de către angajatori pentru românii de acasă, doar că aceştia nu se mai încumetă să plece în spaţiul Uniunii Europene, chiar dacă ofertele sunt din domeniul transporturilor, al prestării de servicii sau muncă sezonieră în agricultură.
Maria Gherghel este una dintre româncele care vreme de 8 ani a lucrat peste hotare. A îngrijit vârstnici în Germania. Şi probabil şi acum ar mai fi făcut asta dacă nu ar fi oprit-o pandemia. ”Aveam biletul de avion în aprilie. Nu am mai plecat. În primul rând mi-a fost frică de pandemie, ăsta e adevărul, având şi o vârstă, am renunţat. Şi familia a refuzat, pur şi simplu au zis că ei nu garantează dacă mi se întâmplă ceva din cauza transportului”, a povestit Maria.
Chiar şi tinerii au renunţat la mirajul străinătăţii, din cauza fricii de boală, dar şi a restricţiilor de circulaţie. Regulile după care ne trăim viaţa acum, i-au făcut să aleagă. Şi au ajuns la o concluzie simplă: familia este mai presus de orice. ”Degeaba vorbeşti pe video cu toată lumea, dacă nu îi ai lângă tine... e zero barat. La fel cum se munceşte dincolo, se munceşte şi aici!”, spune Daniel. ”De 10 ori, minimum (n.r. e mai greu acolo). Mult mai greu... Aici m-am decis pur şi simplu să lucrez ce-mi place, să stau cu familia, să-mi fac un viitor.”, consideră Tomiță.
Un studiu făcut în luna martie arată că doar 33 la sută dintre români mai sunt dispuşi să plece acum la muncă peste hotare. Comparativ cu 2014, de pildă, discrepanţa e uriaşă. Atunci peste 80 la sută dintre conaţionali spuneau că ar vrea să îşi găsească un job în străinătate. Cei care vor să mai plece peste graniţă provin, în special, din mediul rural. ”Aici nu prea ai ce face... De aia pleacă. Sunt plătiţi slab, fabrici nu-s, de aia s-au dus acolo!”, spune un localnic.
Preferinţele celor care caută locuri de muncă în afara ţării s-au schimbat însă. În locul Marii Britanii, românii aplică la job-uri din Olanda, Franţa, Belgia sau Germania.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰