Antena Meniu Search
x

Video Românii plătesc dobânzi uriașe la creditele ipotecare. Comparație cu Polonia și Bulgaria

Plătim unele dintre cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare din tarile din regiune. Până şi la vecinii bulgari costurile sunt mai mici. Ca să nu mai vorbim de polonezi. Şi este abia începutul. Experţii spun că, odată cu inflaţia, şi dobânzile vor creşte. O majorare cu un punct procentual înseamnă o creştere a ratei lunare cu 200 - 300 de lei. 

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 21.06.2021, 22:43

Vezi și

Avem printre cele mai mici venituri din Europa, astfel că fără un credit bancar ne e aproape imposibil să facem achiziţii de valoare. Ne împrumutăm pe zeci de ani mai ales când ne cumpărăm locuinţe. Dintotdeauna costurile creditelor din ţara noastră au fost printre cele mai mari din Europa. 

Adrian Asoltanie, consultant financiar: Nivelul dobanzilor este intotdeauna legat de riscul creditorului. România presupune un nivel de risc ceva mai mare și asta se vede în dobânzile din piață.

Plătim cu sute de euro mai mult decât polonezii, din cauza dobânzilor

Care sunt mai mari cu circa două puncte procentuale faţă de cele practicate de vecini. De exemplu, pentru un credit ipotecar de 50 de mii de euro, luat pe 30 de ani, un român plăteşte o rată lunară cuprinsă între 247 şi 324 de euro. Pentru aceeasi sumă, un bulgar achită între 200 şi 299 de euro. Încă şi mai puţin scoate din buzunar un polonez: între 188 şi 277 de euro. Explicaţia: 

Pe acelaşi subiect

Andra Mitu, reporter Observator: Deși se află la un nivel minim istoric de doar 1,25 la sută pe an, dobânda-cheie din România tot este cea mai mare din regiune. Țările învecinate au o dobândă de politică monetară sub 1 la sută. De departe cea mai redusă ește însă în Polonia, de 0.10%. Iar acest lucru se vede, în mod evident, și în costul final al împrumuturilor.

Scumpiri în lanț în România

Adrian Câciu, economist: Avem liberalizări după liberalizări de prețuri, avem scumpiri de prețuri, ori asta înseamnă o prognoză de inflaţie destul de ridicată, atunci nu poți să vii cu dobânzi mai mici până când guvernul nu va stabiliza prețul.

De altfel, experţii financiari nu au veşti prea bune nici pentru perioada următoare.  

Adrian Câciu, economist: Undeva dobânda va creşte cu 1, 2 puncte procentuale până la finalul anului.

Adrian Asoltanie, consultant financiar: 1% dacă se adauga la dobanda pe care o plătesc acum poate sa însemne pentru rata în plus 200 – 300 lei pe lună. 

Tocmai de aceea ar fi bine ca valoarea imprumutului să nu depăşească venitul pe patru ani al unei familii, spun specialiştii. 

Ţara                           DAE                      Rata lunară              Total de rambursat

România              4.39% - 6.68%           247 € – 324 €              90.376 €– 114.060 €

Bulgaria                2,70% - 6,42%          200 € – 299 €              72.799 € – 110.596 €

Polonia                  2,06% - 5,34%         188 € – 277 €              67.900 € – 100.232 €

Sursa: Finzoom.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Românii plătesc dobânzi uriașe la creditele ipotecare. Comparație cu Polonia și Bulgaria