Antena Meniu Search
x

Românii plecaţi la muncă în străinătate au început să investească banii în ţară

Românii plecaţi la muncă în străinătate încep să-şi investească banii în ţară. Nu mai economisesc atât de mult şi nu mai cumpără case, ci îşi deschid afaceri în România.

Vezi și

Românii plecaţi la muncă în străinătate încep să-şi investească banii în ţară. Nu mai economisesc atât de mult şi nu mai cumpără case, ci îşi deschid afaceri în România. În ultimii doi ani, diaspora a trimis în ţară şapte miliarde de euro, arată datele Băncii Naţionale.

Liliana şi Florin Călugăru au renunţat la munca în Italia ca să pornească o afacere în Cristur, Hunedoara.

Florin Călugăru, producător: "Am inceput initial cu 30 de arii, tot acolo am si ramas, am zis sa ne axam doar pe o parte din ramura asta de lavanda. Mergem mult pe decoratiuni."

Aveau deja terenul, aşa că investiţia a fost mică. În jur de trei mii de lei pentru butaşii de lavandă şi munca pământului. Pe parcurs a fost mai greu. Dar nu regretă că s-au întors să investească în România. 

Florin Călugăru, producător: "Este o afacere de viitor, zic eu si sper sa ne urmeze si altii exemplul."

Potrivit Băncii Naţionale, în ultimii doi ani,  românii plecaţi la muncă în străinătate au trimis în ţară 7 miliarde de euro.

Numai în ultimele trei luni au adus acasă 720 de milioane de euro. Odată cu banii, au venit şi ei să se ocupe de investiţia lor

Potrivit estimărilor, numărul românilor plecaţi la muncă în străinătate a ajuns la aproape 5 milioane. Un sondaj realizat de un program de repatriere arată că peste 60% dintre ei s-ar întoarce acasă.

În urmă cu câteva zile, statistica europeană a arătat că, anul trecut, 20% din românii activi trăiesc şi muncesc în străinătate. Adică - unul din cinci. 

Procentul nu ne aşează doar pe primul loc în Europa la numărul migranţilor, ci şi pe al doilea, din lume, după Siria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Românii plecaţi la muncă în străinătate au început să investească banii în ţară