Antena Meniu Search
x

Video Românii se împrumută pentru masa de Paște. Tot mai săraci din cauza scumpirilor, oamenii apelează la bănci și CAR

Paştele va fi mai sărac în acest an pentru mulţi români. Din cauza scumpirilor, cei cu venituri mici nu-şi mai permit să cumpere mielul de exemplu. Unii au apelat la împrumuturi sau la cardurile de cumpărături pentru a putea face faţă cheltuielilor. Băncile, IFN-urile şi Casele de Ajutor Reciproc primesc în perioada asta un număr record de solicitări.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 18.04.2022, 22:05

Vezi și

Pe doamna Violeta Ciocan am găsit-o la Casa de Ajutor Reciproc Omenia. Are o pensie de puţin peste 1.400 de lei.  

Violeta Ciocan, pensionară: Dacă vă spun cât îmi rămâne de mâncare... îmi rămân 300 de lei, pe o lună de zile. 

Reporter: Şi cum faceţi ca să vă descurcaţi cu banii?

Violeta Ciocan, pensionară: Ne împrumutăm de la o lună la alta. Se termină împrumutul ăsta, facem altul. Şi tot aşa. Ieri a fost ziua mea şi nici pe copii nu i-am invitat.

Pe acelaşi subiect

De banii luaţi de la CAR va pregăti puţină mâncare, cât să-i ajungă pentru masa de Paşte

Violeta Ciocan, pensionară: O să fac nişte sărmăluţe, fripturică de pui. Şi asta e. 

Reporter: Miel aveţi cum să cumpăraţi? 

Violeta Ciocan, pensionară: Nu. Cozonacul îl fac singurică. Nu-mi convine să dau atâţia bani pe cozonac. 

Sunt tot mai mulţi vârstnici care se împrumută în perioada asta. 

Viorel Zurba, preşedinte CAR: Au crescut împrumuturile cam cu 40%, spre 50%. Oamenii iau împrumuturi pentru a face sărbătorile de Paşte. 

La un call-center pentru credite rapide se primesc zilnic sute de apeluri de la cei care vor să facă împrumuturi

Alice Radu, director adjunct companie: Solicitările au crescut considerabil. Anul trecut erau în jur de 2.000 de solicitări pe lună, iar anul acesta au crescut la 3.000. Oamenii solicită credite mai mici. Împrumuturile fiind mai mici, ei își doresc pentru consumul de zi cu zi. Cardurile de cumpărături sunt extrem de solicitate și scumpirea produselor și a pus amprenta. 

Mihai Cristian, coordonator vânzări: Un client, în momentul în care aplică, trebuie să fie angajat. Sau să aibă pensie. Se pot face pe o perioadă de la 6 luni până la 5 ani.

Una din cele mai mari bănci din România raportează creşteri ale împrumuturilor.

Dana Maria Ştefan, reprezentant marketing bancă: Ceea ce observăm noi la nivel de portofoliu este o creştere pe toate creditele de consum, vânzările fiind cu aproximativ 10% mai mari faţă de anul precedent. Se observă şi o predilecţie mai mare pentru cardurile de credit. 

Cei care nu fac nici credit şi nici n-au bani mulţi cumpără ce apucă. Masa de Paşte din acest an va fi mai scumpă cu cel puţin 50% în comparaţie cu 2021. Kilogramul de carne de miel se vinde cu preţuri cuprinse între 40 şi peste 60 de lei, dublu faţă de anul trecut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sărbătoriţi ziua de Dragobete?

Observator » Stiri economice » Românii se împrumută pentru masa de Paște. Tot mai săraci din cauza scumpirilor, oamenii apelează la bănci și CAR