Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Roşia românească vs. roşia din Turcia. Diferenţa se vede cu ochiul liber

Subvenţionăm tomata dar, între timp, am ajuns cel mai mare importator de roşii turceşti. Aşa că, atunci când trag linie, producătorii noştri spun că ies în pierdere, în ciuda celor 3.000 de euro primiţi de la stat. La fel şi noi, consumatorii, pentru că plătim cu vârf şi îndesat. Kilogramul de roşii pleacă din seră cu un leu şi ajunge în magazine şi pieţe cu cel puţin 4 lei în această perioadă.

de Greta Neagu

la 12.07.2023 , 21:48

Daniel Dumitru cultivă roşii pe o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi. Este unul dintre cei 22.000 de producători înscrişi în programul "Tomata", însă nu prea culege roadele ajutorului de stat. 

Daniel Dumitru, producător: La sfârşitul lunii mai începem să ieşim cu producţia. Cam din perioada aia, ei nu trebuie să mai vină cu importuri, că avem noi destulă marfă ca să mănânce tot poporul. 

Concurenţa turcilor îi "striveşte" pe producătorii români

Vezi și

Doar că, în continuare concurenţa turcilor îi striveşte..

Pe acelaşi subiect

Greta Neagu, reporter Observator: Investim în roşii, însă la raft şi pe tarabe se vede prea puţin. În ciuda eforturilor producătorilor români, ţara noastră a importat doar în primele şase luni ale acestui an roşii din Turcia în valoare de 60 de milioane de dolari. 

Florin Ciocan, producător: Normal statul ar trebui să îşi ia măsuri de precauţie, când pierzi producţia autohtonă să mai oprească un pic importurile. 

România este cel mai mare importator de roşii turceşti 

România este cel mai mare importator de roşii turceşti, arată cele mai recente date. În top urmează Ucraina cu importuri de 51 de milioane de dolari, Polonia şi Germania. 

Daniel Dumitru, producător: Şi cu programul Tomata e greşit făcut. Trebuia să îl facă pe tot parcursul anului. Peste o lună să vedeţi că se termină şi o să fie preţul iarăşi ridicat. 

Din seră, roşia românească se vinde cu un leu, doi. În pieţe şi magazine, roşiile ajung la preţuri cel puţin duble. Diferenţa dintre tomatele româneşti şi cele turceşti se vede cu ochiul liber. 

Producător: Aia turcească se culege stilul ăsta, pârguită, ca să se coacă pe drum câteva zile şi când a ajuns la noi a început să prindă culoare. În schimb, pe a noastră eu o rup direct coaptă din tufă. Alt gust este când se coace ea natural, pe tufă. 

Antalya este raiul solariilor. Agricultura aduce miliarde de dolari

Greta Neagu, reporter Observator: În astfel de sere se coc fructele şi legumele turceşti care ajung în România. 

Şi importurile ne invadează an de an, în ciuda subvenţiei noastre de 3.000 de euro per beneficiar. 

Greta Neagu, reporter Observator: Antalya este raiul solariilor. Miliarde de dolari aduce agricultura la bugetul ţării. Priviţi cum se vede de sus toată regiunea. Sunt milioane de hectare de solarii cultivate cu fructe şi legume care ajung peste tot în Europa. 

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că anul acesta ar putea fi deschise centre de colectare a legumelor direct de la producători, în Olt, Dolj, Teleorman, Galaţi şi Buzău. 

Greta Neagu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri economice » Roşia românească vs. roşia din Turcia. Diferenţa se vede cu ochiul liber