Antena Meniu Search
x

Rusia vinde mai mult petrol, dar mai ieftin. Veniturile Moscovei s-au înjumătățit în 2023, susține Trezoreria SUA

Plafonul preţului petrolului din Rusia a dus la o scădere cu 50% a veniturilor din petrol în primele cinci luni ale acestui an, a declarat joi secretarul adjunct al Trezoreriei Wally Adeyemo, în timpul unui discurs la Washington, transmite AFP. Cu scopul de a reduce capacitatea guvernului rus de a finanţa războiul din Ucraina, un plafon la preţul petrolului său a fost instituit în decembrie de o coaliţie formată din G7, Uniunea Europeană şi Australia, conform Agerpres.

de Redactia Observator

la 16.06.2023, 09:42

Veniturile din petrol ale Rusiei s-au înjumătățit în 2023, susține Trezoreria SUA - Profimedia

Plafonul a fost stabilit la 60 de dolari, în timp ce preţul petrolului Brent s-a apropiat joi de 76 de dolari.

"Această scădere a veniturilor din petrol a fost observată în pofida creşterii exporturilor de petrol rusesc în comparaţie cu începutul războiului", a asigurat Adeyemo."În pofida acestor vânzări mai mari, Rusia câştigă mai puţini bani deoarece petrolul său se vinde în prezent cu aproximativ 25 % sub preţurile pieţei".

Întrebat cum reuşeşte Trezoreria să determine nivelul veniturilor ruseşti, un oficial al Trezoreriei a asigurat că Statele Unite au la dispoziţie mai multe instrumente care le permit să măsoare preţurile practicate pentru petrolul rusesc. Şi autorităţile ruse au recunoscut efectul negativ al plafonării preţului asupra veniturilor din acest domeniu, a spus aceeaşi sursă. Ea a adăugat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la încetarea plafonării preţului petrolului din Rusia.

Pe lângă plafonarea preţului petrolului rusesc, sancţiunile occidentale complică, de asemenea, sarcina guvernului rus de a înlocui cele peste 10.000 de piese de echipamente militare pierdute de la începutul invaziei sale în Ucraina, a mai spus el. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Rusia vinde mai mult petrol, dar mai ieftin. Veniturile Moscovei s-au înjumătățit în 2023, susține Trezoreria SUA