Antena Meniu Search
x

Poate Occidentul să impună plafonări de preț pentru petrolul și gazele Rusiei? ”Este un scenariu de coșmar pentru Europa și Rusia”

Liderii G7 au convenit să studieze eventuale plafonări ale prețurilor pentru petrolul și gazele rusești pentru a încerca să reducă banii câștigați de Moscova din vânzarea de hidrocarburi care finanțează războiul din Ucraina, relatează Reuters, citând oficali ai celor mai bogate șapte democrații din lume. 

de Redactia Observator

la 28.06.2022, 18:39

Poate Occidentul să impună plafonări de preț pentru petrolul și gazele Rusiei?
Poate Occidentul să impună plafonări de preț pentru petrolul și gazele Rusiei? - Shutterstock

Oficialii, printre care se numără și secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, spun că o astfel de măsură va limita prețul pe care Rusia îl primește pentru vânzarea de energie, permițând în același timp consumatorilor occidentali să fie în continuare aprovizionați. Este însă posibilă o astfel de măsură? Este mai ușor de spus, decât de făcut, analizează Reuters. 

A mai fost impusă înainte o astfel de plafonare?

Un mecanism oarecum similar a fost stabilit ca parte a programului Petrol pentru Hrană de către Națiunile Unite în 1995 pentru a permite Irakului să vândă petrol în schimbul alimentelor și medicamentelor. Programul, introdus de administrația președintelui american Bill Clinton, a avut rolul de a ajuta poporul irakian, împiedicând în același timp guvernul lui Saddam Hussein să-și sporească capacitățile militare. Programu a devenit însă un scandal.

Cumpărătorii de petrol au trimis bani într-un cont escrow administrat de banca BNP Paribas. Banii au fost folosiți pentru a plăti reparații de război către Kuweit, operațiunile ONU în Irak și achiziționarea de către irakieni a unei serii de bunuri reglementate. Însă programul a fost marcat de corupție și abuzuri pe scară largă.

Pe acelaşi subiect

Națiunile Unite s-au opus la vremea respectivă în unanimitate guvernului lui Saddam Hussein, însă oganizația este împărțită în prezent în privința invadării Ucrainei de către Rusia, numită de Putin ”operațiune militară specială”. China, India și Pakistan sunt printre cele 35 de țări care au refuzat să condamne Rusia. China și India au devenit cei mai mari cumpărători de petrol rusesc la prețuri reduse, după ce Europa a redus importurile.

Care este obiectivul cartelului de cumpărători?

Oficialii occidentali spun că vor să încurajeze vânzările de petrol rusesc la un preț ușor peste costul său de producție pentru a se asigura că veniturile Rusiei sunt reduse în timp ce Moscova își menține producția. În prezent, Rusia câștigă mai mult din vânzarea de petrol și gaze decât înainte ca invazie, pe 24 februarie, deoarece creșterile globale de preț au anulat impactul sancțiunilor. 

Ideea plafonării prețului este o dovadă că interdicțiile totale asupra petrolului rusesc au fost contraproductive, deoarece veniturile rusești au crescut, susține Tamas Varga de la compania PVM de brokeraj pentru tranzacționarea petrolului. Crearea unui cartel de cumpărători care să lase Rusia fără petrodolari în timp ce atenuează presiunea inflaționistă din cauza prețului petrolului este însă o provocare. ”Marea necunoscută este reacția lui Vladimir Putin”, a comentat Varga.

Dacă președintele rus Vladimir Putin decide să reducă exporturile de petrol sau gaze, planul se va întoarce împotrivă și va duce la o creștere a prețurilor: ”Este un scenariu de coșmar – atât pentru Europa, cât și pentru Rusia”, a mai adăugat acesta.

Care ar fi plafonul de preț?

În timp ce prețurile de referință pentru țițeiul Brent sunt de 110-120 dolari pe baril, petrolul rusesc se vinde cu reduceri mari de 30-40 dolari pe baril, iar cumpărătorii chinezi și indieni ies în câștig.

”Țările G7 doresc să reducă veniturile Rusiei din petrol și acest lucru implică un plafon de preț cu mult sub ceea ce plătesc cumpărătorii în prezent. Unii pledează pentru o reducere foarte agresivă, spunând că din cauza costurilor scăzute de producție ale Rusiei, Moscova va continua să vândă petrol la orice preț peste acest nivel”, a explicat Richard Mallinson de la Energy Aspects.

Costurile de producție în Rusia sunt de 3-4 dolari pe baril, iar Moscova ar putea profita, chiar dacă prețul petrolului ar fi de 25-30 dolari pe baril.

Poate să fie impus un plafon de preț prin intermediul asigurărilor de transport maritim?

Impunerea unui plafon de preț pentru petrolul rusesc ar putea fi făcută prin asigurarea transportului maritim, au explicat Louise Dickson de la Rystad și Richard Mallinson. International Group of Protection & Indemnity Clubs din Londra acoperă aproximativ 95% din flota globală de transport petrolier. Noile sancțiuni decise de UE în mai blochează asigurarea și reasigurarea navelor cargo rusești de către companiile UE. 

Cumpărătorilor ruși de petrol li se poate oferi o derogare de la interdicția privind asigurarea europeană de transport maritim, care intră în vigoare la începutul lunii decembrie, dacă plătesc la sau sub plafonul de preț. Cu toate acestea, există multe obstacole.

”Cel mai evident este că Rusia ar putea să nu fie de acord să vândă la acele prețuri, mai ales dacă plafonul este foarte scăzut și aproape de costul de producție. De fapt, Putin și-a arătat deja disponibilitatea de a reduce livrările de gaze naturale către țările UE care au refuzat să se conformeze cererilor de plată”, a mai adăugat Dickson.

Următorul obstacol ar fi China, care ar putea accepta asigurările rusești. Compania Națională de Reasigurare a Rusiei (RNRC) controlată de stat a devenit principalul reasigurător al navelor rusești.

Vor coopera China și India cu Occidentul?

India a oferit deja certificate de siguranță pentru zeci de nave-cargo, permițând exporturile de petrol rusești. "Rusia și unii cumpărători găsesc deja alternative la piețele europene de asigurări, folosind o combinație de asigurători locali și garanții suverane. Deci acest mecanism nu ar forța participarea cumpărătorilor la o plafonare a prețului", a spus Richard Mallinson.

În plus, asigurătorii europeni poate nu-și doresc să fie responsabili pentru monitorizarea plafonului de preț și vor să evite acoperirea unor astfel de tranzacții chiar dacă sunt disponibile derogări, a spus el.

UE ar trebui, de asemenea, să modifice sancțiunile pe care le-a adoptat la sfârșitul lunii mai, ceea ce ar necesita sprijin unanim. ”Având în vedere negocierile dificile din mai, unele țări sunt îngrijorate de redeschiderea acestei probleme care ar oferi Ungariei și altora o nouă oportunitate pentru a cere concesii”, a spus Mallinson.

În plus, Kremlinul a anunţat marţi că gigantul rus Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor sale de livrare dacă statele occidentale implementează un plafon de preţ pentru gazul rusesc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Poate Occidentul să impună plafonări de preț pentru petrolul și gazele Rusiei? ”Este un scenariu de coșmar pentru Europa și Rusia”