Antena Meniu Search
x

Noua metodă de șantaj a Rusiei la adresa UE. Livrările de gaze prin Nord Stream 1 ar putea scădea la 20% săptămâna aceasta

Rusia "nu este interesată" de oprirea livrărilor de gaze către Europa, a declarat luni Kremlinul, pe fondul declaraţiilor care se fac în unele capitale europene. Planul Germaniei de refacere a stocurilor de gaze depinde de Rusia, dacă va continua livrările. Deşi Nord Stream 1 a fost repornită săptămâna trecută, conducta funcţionează doar la o capacitate de 40% și riscă să coboare la 20%. Există temeri că va scădea în următoarele săptămâni din cauza deja celebrelor turbine, relatează Bloomberg.

de Redactia Observator

la 25.07.2022, 15:58

Noua metodă de șantaj a Rusiei la adresa UE. Livrările de gaze prin Nord Stream 1 ar putea scădea la 20% săptămâna asta
Noua metodă de șantaj a Rusiei la adresa UE. Livrările de gaze prin Nord Stream 1 ar putea scădea la 20% săptămâna asta - Getty Images

"Rusia nu este interesată de aşa ceva", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică. Peskov a afirmat că Moscova este un furnizor "responsabil" de gaze, în pofida a ceea ce se spune la Bruxelles şi Washington.

"Rusia a fost şi continuă să fie o ţară care garantează în mare parte securitatea energetică a Europei", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. În acelaşi timp, el a subliniat că "dacă Europa continuă pe calea adoptării de restricţii şi sancţiuni fără sens, ceea ce o afectează pe ea însăşi, situaţia va fi diferită". "Dar repet, Rusia nu este interesată de asta (închiderea robinetului la gaze către Europa)", a insistat el.

Moscova a reluat la 21 iulie furnizarea de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream 1, la 40% din capacitatea de transport a conductei, la fel ca înainte de oprirea de zece zile pentru mentenanță.

Gazprom dă vina pe Occident pentru livrările limitate. Doar două din șase turbine de la capătul din Rusia al gazoductului Nord Stream 1 funcționează. Ruşii spun că nu pot repara componentele cheie din cauza sancţiunilor. Gazele naturale se tranzacționează în Europa la preţuri record pentru această perioadă din cauza incertitudinilor, scrie Bloomberg. Prețurile pot urca dacă Gazprom decide să limiteze sau să reducă exporturile.

Pe acelaşi subiect

Kremlinul spune că livrările de gaz depind de turbinele Nord Stream

O turbină blocată inițial în Canada și care ar putea crește volumul de gaze livrate prin Nord Stream 1 se află de câteva zile în Germania, din cauza întârzierii documentelor, a relatat duminică ziarul rus Kommersant. Dacă Gazprom furnizează documentele necesare producătorului german Siemens, livrarea turbinei ar putea avea loc în următoarele zile.

Echipamentul, care ajută la pomparea gazului în conductă, a fost inițial blocat în Canada din cauza sancțiunilor impuse Rusiei în urma războiului din Ucraina.

”Turbina va fi instalată după ce toate formalitățile tehnologice vor fi îndeplinite, iar fluxurile de gaze vor ajunge la nivelul posibil”, a declarat azi Peskov. Cu toate acestea, ”avem probleme cu alte echipamente, despre care Siemens le cunoaște bine”, a spus el, semnalând că telenovela Nord Stream este abia la început.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că o altă turbină Nord Stream urmează să fie trimisă pentru reparații în jurul datei de 26 iulie. Asta ar putea reduce debitele prin conductă la aproximativ 20% din capacitate, dacă turbina deja reparată nu revine în Rusia pentru a o înlocui pe cealaltă. Siemens și Gazprom nu au putut să comenteze pentru Bloomberg în ce stadiu se află schimbul de documente. 

Stocurile de gaze naturale ale Germaniei cresc din nou, dar criza nu este încă rezolvată. "În condiţiile în care lipsesc 60% (din gaze) şi a instabilităţii politice, nu avem motive să fim liniştiţi", a subliniat Klaus Mueller, şeful autorităţii germane de reglementare a reţelelor, citat de Reuters.

În acest context, guvernul german a apreciat că Rusia "nu este un partener de încredere" după reluarea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1, susţinând propunerea Comisiei Europene de reducere a consumului de gaze cu 15%, inclusiv în acele ţări care nu depind de energia rusă.

Potrivit Kremlinului, afirmaţiile liderilor germani "contrastează cu realitatea şi cu istoria livrărilor". Peskov susţine că şi în "cele mai dificile momente" partea rusă a continuat să îşi îndeplinească angajamentele în materie de gaze.

În ceea ce priveşte reducerea actuală a fluxului de gaze, reprezentantul Kremlinului a acuzat încă o dată "restricţiile ilegale" impuse de ţările europene, printre care şi Germania. În capitalele europene se vorbeşte însă de un "şantaj" al Moscovei cu livrările de gaze, pe fondul prelungirii războiului pe care l-a declanşat în mod neprovocat în Ucraina şi al sancţiunilor occidentale, care implicit vor fi prelungite şi ele.

Telenovela turbinelor, noua formă de șantaj a Rusiei

Stația de comprimare de la Portovaya, situată pe coasta baltică a Rusiei, este locul în care gazele își încep călătoria de 1.200 de kilometri din Rusia către Germania prin Nord Stream 1. Când a tăiat livrările cu 60% în luna iunie, Rusia a citat ca pretext probleme cu această stație care este o entitate juridică separată de conductă.

Portovaya are șase turbine de gaz, care permit o presiune suficientă pentru a trimite gazul pe o distanță atât de lungă. Doar două dintre aceste turbine funcționau înainte ca Nord Stream 1 să se închidă pentru mentenanță pe 11 iulie, potrivit Gazprom. Celelalte componente trebuiau reparate de către producătorul lor, Siemens.

O turbină trimisă la reparați în Canada a rămas blocată din cauza sancțiunilor impuse Moscovei. Canada a decis să dea drumul turbinei către Germania, în urma apelurilor făcute de Berlin. În plus și restul turbinelor pot merge acum în Canada pentru lucrări de reparații. 

Turbina trimisă de canadieni este acum blocată în Germania, deoarece Rusia nu a furnizat documente necesare. Săptămâna trecută Putin a amenințat că va reduce în continuare fluxurile de gaze naturale către Europa, dacă piesa nu este livrată. În plus, o a doua turbină ar urma să intre în reparații în această săptămână.

Gazprom susține că din cauza problemelor tehnice legate de turbine fluxurile de gaz prin Nord Stream erau la aproximativ 40% din capacitate înainte de perioada de mentenanță. Invocarea clauzei de forță majoră la începutul săptămânii trecute arată că Gazprom nu își poate îndeplini pe deplin obligațiile față de clienții europeni din cauza situației turbinelor, a spus un director al companiei pentru Bloomberg. Germania și Italia, doi cumpărători cheie, susțin că reducerea fluxului de gaze este o mișcare politică, acuzație respinsă de Rusia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Noua metodă de șantaj a Rusiei la adresa UE. Livrările de gaze prin Nord Stream 1 ar putea scădea la 20% săptămâna aceasta