Sancțiunile occidentale au lovit puternic bugetul lui Putin. Veniturile din petrol și gaze au scăzut aproape la jumătate în ianuarie 2023
Scăderea veniturilor din energie și creșterea cheltuielilor au împins bugetul federal al Rusiei la un deficit de 24,78 miliarde de dolari în ianuarie, deoarece sancțiunile și costul campaniei militare a Moscovei în Ucraina limitează perspectivele economice. Citând date preliminare, Ministerul rus de Finanțe a declarat luni că veniturile din petrol și gaze au fost cu 46,4% mai mici, ajungând la 6 miliarde de dolari în ianuarie 2023, față de aceeași lună a anului trecut. Explicațiile oficiale pun această situație pe seama prețurilor mici pentru țițeiul Ural și scăderea exporturilor, notează Reuters.
În ansamblu, veniturile bugetare pentru luna ianuarie au scăzut cu 35,1%, în timp ce cheltuielile au fost cu 58,7% mai mari, ajungând deja peste 10% din bugetul pentru întregul an. Moscova se bazează pe veniturile din petrol și gaze - ajunse anul trecut la aproximativ 160 de miliarde de dolari - pentru a-și finanța cheltuielile bugetare și a fost forțată să înceapă să vândă rezerve valutare internaționale pentru a acoperi un deficit crescut de costul conflictului din Ucraina.
În timp ce unii oficiali ruși au încercat să minimizeze efectele plafoanelor de preț și a embargourilor asupra exporturilor de energie din Rusia, ministrul de Finanțe Anton Siluanov a declarat anul trecut că un plafon de preț pentru petrolul rusesc ar putea mări deficitul bugetar în 2023.
Sancțiunile asupra exporturilor de energie afectează bugetul Rusiei
Ca urmare a sancțiunilor, Moscova a fost forțată să vândă energie foarte ieftin, asta deși pentru 2023 se bazează pe un preț mediul al țițeiului Ural de 70,10 dolari pe baril, iar prețul mediu pentru amestecul principal al Rusiei în ianuarie a fost de 49,48 dolari pe baril, în scădere cu 42% față de ianuarie 2022.
Ministerul rus al petrolului a anunțat luni că studiază modalități de a trece la un indicator de preț alternativ în scopuri fiscale, deoarece prețul petrolului Ural a devenit mai puțin reprezentativ pentru prețurile de export pentru petrolul rusesc. Deficitul din ianuarie se ridică deja la 60% din planul pentru întregul an, iar analiștii se așteaptă ca deficitul să crească dacă condițiile actuale persistă.
Principalele surse ale Rusiei de acoperire a deficitului bugetar sunt împrumuturile interne, pe care le-a intensificat brusc în ultimul trimestru al anului 2022, și fondul său de urgență din veniturile acumulate din vânzările de energie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰