Antena Meniu Search
x

Este corect să cumpărăm gaze din Qatar? Doha ameninţă că lasă Europa fără GNL după acuzaţiile că a dat mită parlamentarilor europeni

Criza de corupție care a lovit Parlamentul European arată că nu există o alternativă ușoară la gazele ruseşti pentru UE, scrie Politico. Qatar a ameninţat că acuzațiile de mită ar putea avea un impact asupra acordurilor pentru gaze naturale lichefiate (GNL).

de Redactia Observator

la 19.12.2022, 18:12

Este corect să cumpărăm gaze din Qatar? Doha ameninţă că lasă Europa fără GNL după acuzaţiile că a dat mită parlamentarilor europeni
Terminal de GNL în Germania - Profimedia

Scandalul de corupție care a cuprins Parlamentul European nu a putut veni într-un moment mai dificil pentru țările UE care au rămas fără gazele naturale din Rusia și în special pentru Germania. Micul statul din Golf, aflat în centrul acuzațiilor de bani pentru influenţă care au zdruncinat PE, şi care este un exportator major de gaze naturale lichefiate, a devenit vital pentru planurile Europei de a face față crizei energetice.

Importanța Qatarului ca sursă de încredere pentru aprovizionarea cu gaze va creşte în lunile următoare. Dacă autoritățile belgiene vor implica oficial Doha în ancheta lor de corupție, ecuația diplomatică se va complica pentru țările UE. Germania este disperată să găsească furnizori care să înlocuiască gazul rusesc. Toata astea arată cum în lumea geopoliticii energetice, rareori există opțiuni ușoare.

Scandalul mitelor din Qatar dă Europei o mare bătaie de cap

Importurile totale de gaze din Qatar au reprezentat puțin sub 5% din totalul UE până în acest an, potrivit Comisiei Europene. Însă importanța Qatarului pentru securitatea energetică a Europei urmează să crească datorită unei mega dezvoltări a capacității sale de producție de gaz natural lichefiat: două proiecte majore urmând să fie finalizate în 2026 și 2027.

Pe acelaşi subiect

Germania a fost prima la rând. Berlinul se numără printre capitalele UE cele mai disperate să-și asigure aprovizionarea cu gaze după ce a depins de Rusia în proporţie de 55% înainte de războiul din Ucraina. Luna trecută, firmele germane au semnat un contract de gaz pe 15 ani cu QatarEnergy, deținută de stat, și cu firma americană ConocoPhillips, care garantează 2 milioane de tone de GNL anual începând cu 2026.

"Mai multe țări din UE, cum ar fi Italia, au devenit tot mai interesate de gazul din Qatar, dar majoritatea au discutat despre tranzacții pe piața spot" care ar furniza gaz imediat, a spus Cinzia Bianco, cercetător la Consiliul European pentru Afacerile Externe. "Germania este singura țară din UE care a semnat un acord energetic semnificativ pe termen lung cu Qatar".

Acest acord, deși este bun pentru securitatea energetică, riscă să devină un coșmar moral pentru Berlin. Întrebat dacă este corect să "cumpărăm gaz din Qatar în timp ce Qatar cumpără deputați europeni", ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a spus că problemele ar trebui privite ca fiind "două lucruri diferite".

"Mita este o infracțiune", a spus el. "În comerțul cu alte țări trebuie întotdeauna analizate consecințele morale, şi în același timp, trebuie să ştii că poți avea securitatea aprovizionării. Și în acest caz, în care este vorba de achiziții de gaze, Europa sau Germania sunt interesate să compenseze pierderea de gaz rusesc. Așa că cred că trebuie să facem distincția între cele două."

Cu alte cuvinte, securitatea energetică este prea importantă pentru a fi amestecată în scandalul Parlamentului European. Guvernul din Qatar a negat anterior orice vinovăţie. Duminică, Doha a acuzat Bruxelles-ul că a luat măsuri "discriminatorii" împotriva Qatarului pe baza unor informații "inexacte". Potrivit unei declaraţii preluate duminică de mass-media, un diplomat din Qatar a spus că răspunsul Parlamentului European la scandal ar putea "afecta negativ... discuțiile în derulare despre sărăcia energetică și securitatea globală".

Totuși, nu toată lumea este de acord. Europarlamentarul creștin-democrat german Dennis Radtke nu susţine contractele de gaze cu statul din Golf și a cerut o revizuire a acordurilor. Scandalul ar putea pune presiune asupra coaliției de guvernare din Germania.

Verzii s-au trezit în ipostaza incomodă de susţine acorduri pentru noi livrări importante de combustibili fosili și infrastructura de gaz natural lichefiat necesară pentru importuri. Întrebat dacă Berlinul ar trebui să-și revizuiască acordul cu Qatar, Rasmus Andresen, europarlamentar și purtător de cuvânt al Verzilor în Parlamentul European, a răspuns: "În prezent, ne uităm la tot ce are legătură cu Qatar în Parlamentul European, şi alții ar trebui să facă acest lucru".

Europarlamentarul german Henrike Hahn susţine că gazul din Qatar "nu este o soluție pe termen lung" pentru securitatea energetică a Germaniei, dar este "în prezent cel mai mic rău în comparație cu Rusia". Germania nu este singura țară din UE care are legături energetice puternice cu Qatar. Gigantul francez TotalEnergies deține participații importante atât la proiectul de gaz lichefiat North Field East, descris drept cel mai mare proiect GNL din lume, cât și în proiectul North Field South. Eni din Italia deține și un pachet de acțiuni în North Field East.

Cinzia Bianco a spus că dacă autoritățile belgiene vor implica public Qatarul în scandalul de corupție de la Bruxelles, vor urma probabil "plângeri diplomatice oficiale" ale țărilor UE. Legăturile energetice cu Qatar sunt deținute în mare parte individual de statele membre, a adăugat ea. Dar ea a prezis că scandalul ar putea avea ca efect amânarea unui viitor parteneriat energetic între UE și Qatar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Este corect să cumpărăm gaze din Qatar? Doha ameninţă că lasă Europa fără GNL după acuzaţiile că a dat mită parlamentarilor europeni