Antena Meniu Search
x

Video Schemă de ajutor pentru producătorii de făină, mălai şi ulei de floarea-soarelui: "A fost un an dificil"

Cum mâncarea a devenit tot mai scumpă, statul vrea să le ofere sprijin producătorilor de făină, mălai şi ulei de floarea-soarelui. Aceştia vor primi bani pentru a-şi acoperi din cheltuielile tot mai mari cu materia primă, energia şi combustibilii. Schema de ajutor ar trebui să aducă, într-un final, preţuri mai mici la raft. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 23.08.2022, 20:20

Vezi și

În ultimul an, preţurile alimentelor de bază au tot crescut. O confirmă datele oficiale. Uleiul e pe primul loc în topul scumpirilor, dar nici mălaiul sau făina nu s-au lăsat mai prejos. 

''Cât mai costă acum un litru de ulei? Depinde de fabrica care îl face. De la 9 lei până la 16-17 lei.'' 

''Au crescut foarte mult preţurile. Şi cresc, de la o săptămâna la alta găsesc alte preţuri la raft.'' 

Producătorii spun că n-au avut încotro. Şi ei au intrat în spirala scumpirilor. Ionuţ Grama are o mică fabrică de ulei în Vrancea. În ultimul an, a crescut preţul la ulei cu 20%. 

Pe acelaşi subiect

Ionuţ Grama, reprezentant fabrică ulei: A fost un an foarte dificil. Preţul materiei prime la recoltare a fost dublu faţă de 2020. Iar când a început războiul în Ucraina s-a mai dublat încă o dată. A ajuns aproape de 4 lei şi am fost într-un impas de producţie. 

Costuri mult mai mari le-au avut şi brutăriile. 

Maria Acristei, proprietar brutărie: Anul trecut, luam făina la jumătate de preţ, faţă de acum. În general, noi am folosit făină românească pentru produsele noastre. Atunci o cumpăram cu 1,7 lei, iar acum o cumpărăm cu 4 lei. 

În ultimul ceas şi cu preţurile de la raft tot mai mari, statul s-a gândit să intervină. Vrea să ofere sprijin producătorilor din industria de procesare a cerealelor și de fabricare a uleiurilor. Schema de ajutor constă în compensarea parţială a creșterii costurilor cu materia primă, energia şi combustibilii, suportate de operatorii economici. 

Schemă de ajutor pentru producătorii de făină, mălai şi ulei de floarea-soarelui

Pentru a primi bani de la stat, operatorii economici trebuie sa faca stocuri de cereale, adica de grâu, porumb sau floarea soarelui. Prin acest program, statul vrea sa dea 200 de milioane de euro. Cei mai mulţi bani îi vor primi fabricile de morărit - 124 de milioane de euro. Pentru cei care produc mălai bugetul e de 10 milioane de euro, iar pentru producatorii de ulei 66 de milioane de euro. 

Cezar Gheoorghe: Acest proiect ar trebui să vină cu condiţia ca procesatorul să cumpere marfă românească. Ar trebui să fie făcută o evaluare a fiecărui procesator care accesează aceste fonduri, pentru a vedea cât a procesat el în ultimii 3 ani şi dacă activitatea lui e bazată pe procesare sau mai mult pe vânzarea acestor stocuri. 

Măsura ar trebui să ducă la ieftinirea alimentelor. 

Ionuţ Grama, reprezentant fabrică ulei: Aceste măsuri se vor reflecta în preţul uleiului. 

Maria Acristei, proprietar brutărie: Ar fi binevenit şi pentru producătorii de făină şi, automat, pentru noi, dar şi pentru consumatorul final care ar putea să plătească un preţ mai mic pentru produsele de bază. 

Pentru ca producătorii să primească aceste granturi, proiectul de ordonanţă de urgenţă trebuie mai întâi să fie adoptat de Guvern. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Schemă de ajutor pentru producătorii de făină, mălai şi ulei de floarea-soarelui: "A fost un an dificil"