Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Schema prin care cetățenii UE sunt obligaţi să solicite din nou dreptul de a trăi în Anglia a fost declarată ilegală

Înalta Curte din Marea Britanie a hotărât că schema guvernamentală prin care cetățenii din UE au fost obligați să ceară drept de reședință după Brexit este ilegală. Decizia nu este definitivă. Hotărârea va afecta peste 2,4 milioane de persoane care au în prezent statutul de rezident temporar susţine IMA, Autoritatea Independentă de Monitorizare, un organism înființat pentru a supraveghea drepturile cetățenilor. 

de Redactia Observator

la 21.12.2022 , 17:56

Schema prin care cetățenii UE sunt obligaţi să solicite din nou dreptul de a trăi în Anglia a fost declarată ilegală Bruxelles - Getty Images

Schema de legalizare a şederii cetăţenilor Uniunii Europene în Regatul Unit post-Brexi a fost lansată în martie 2019 și presupune că toți cetățenii UE care doreau să rămână în Regatul Unit după 31 decembrie 2020 trebuiau să solicite rezidența până în iunie 2021.

Conform schemei de legalizare a şederii în Regatul Unit post-Brexit, cetăţenii UE care dovedesc că, până la finalul lui 2020, au avut reşedinţa cel puţin cinci ani în această ţară primesc statutul de rezident permanent (settled status), ceilalţi putând obţine statutul de rezident temporar (pre-settled status), care poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă în Regatul Unit.

Cetăţenii UE cu statut de rezident temporar trebuie să solicite din nou statutul de rezident permanent după ce împlinesc cinci ani de rezidenţă continuă în Regatul Unit sau riscă să-şi piardă drepturile de şedere, ceea ce înseamnă că nu pot lucra, nu pot primi asistenţă medicală şi educaţie şi nu pot solicita locuinţă şi beneficii sociale. 

Articolul continuă după reclamă

Schema Brexit prin care cetățenii UE  trebuie să solicite din nou dreptul de a trăi în Regatul Unit este ilegală

Pe acelaşi subiect

Autoritatea Independentă de Monitorizare a atacat în justiție Ministerul de Interne, deoarece susţine că guvernul încalcă acordul de retragere încheiat cu UE.  Miercuri, schema a fost declarată neconstituţională de Înalta Curte din Londra. Hotărârea va afecta peste 2,4 milioane de persoane care au în prezent statutul de rezident temporar, spune IMA.

Ministerul de Interne intenționează să facă recurs și a spus că statutul cetățenilor UE rămâne neschimbat în această perioadă. Niciun cetățean al UE nu este afectat în prezent, deoarece perioada de cinci ani în Regatul Unit necesară pentru a depune din nou cererea pentru statutul de rezident permanent nu expiră până în august 2023. Cei care au deja statutul de rezident permanent nu trebuiau oricum să depună din nou cererea, așa că nu sunt afectați, relatează Sky News

"Cetățenii UE sunt prietenii și vecinii noștri și ne luăm foarte în serios obligațiile de a ne asigura drepturile în Regatul Unit. Schema de reglementare a UE depășește obligațiile noastre în temeiul Acordului de Retragere, protejând drepturile cetățenilor UE și oferindu-le o cale către stabilirea în Regatul Unit. Suntem dezamăgiți de această decizie a Curții Supreme, la care ne propunem să facem recurs", a declarat lordul Simon Murray, subsecretar de stat la Ministerul de Interne.

"Sunt mulţumită că judecătorul a recunoscut impactul semnificativ pe care l-ar fi putut avea această problemă asupra vieții și mijloacelor de trai ale cetățenilor cu statut temporar în Regatul Unit. Când am intentat acest proces, intenția noastră a fost să oferim claritate cetățenilor cu statut temporar, adică peste 2,4 milioane de oameni, în decembrie 2021. Această hotărâre conform căreia sistemul actual este ilegal oferă această claritate. Acum vom lua legătura cu Ministerul de Interne cu privire la următorii pași", a spus Kathryn Chamberlain, directorul executiv al IMA.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Schema prin care cetățenii UE sunt obligaţi să solicite din nou dreptul de a trăi în Anglia a fost declarată ilegală