Antena Meniu Search
x

Video Scumpirea benzinei îi exasperează pe șoferi. Ionuț, patronul unei firme: "O să le punem pe toate pe GPL, ce să facem? De la 6,71 am ajuns la 7,36"

Ziua şi scumpirea la pompă. Asa ne-am trezit că preţurile la benzină şi motorină au sărit bine de 7 lei. Şi vor continua să crească, atât timp cât cererea e mare, spun analiştii. Majorările tarifelor la combustibili atrag după ele scumpiri la toate produsele

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 14.08.2023, 20:55

Vezi și

"În două săptămâni 60 de bani... Ba că a crescut barilul, ba că euro, ba că a zis Ciolacu."

Pentru firma sa, la care foloseşte mai multe autovehicule, Ionuţ plăteşte lunar pe carburant nu mai puţin de 12.000 de lei.

Ionuţ Ghiculescu, patron: "La şase maşini, se cunoaşte. O să le punem pe toate pe GPL, ce să facem? Eu îl iau pe litru, că acolo mă doare. De la 6,71 am ajuns la 7,36."

Mădălina Chiţac, reporter Observator: "În ultimele trei săptămâni aproape că nu a fost zi în care să nu se fi scumpit benzina şi motorina. Aşa că acum, la staţiile de alimentare, nu mai găsim carburant care să coste sub 7 lei pe litru. Dacă e să ne raportăm la jumătatea lunii iulie, motorina s-a scumpit, în medie, cu peste 60 de bani pe litru, iar benzina cu peste 40 de bani pe litru."

Pe acelaşi subiect

Explicaţiile? "Pe piaţa globală a produselor petroliere s-a observat o creştere de preţuri, generată de limitările pe care OPEC+ le-a impus în ceea ce priveşte producţia. Deci o diminuare a ofertei. Şi cererea pentru combustibil creşte. Dacă cererea creşte, oferta este limitată, preţurile se duc în sus. Evantaiul de taxe şi suprataxe care au fost impuse începe să se simtă", explică Dan Schwartz, analist economic. 

"Pe zi ce trece, un bănuţ, doi, trei, cinci. Se adună, se adună. Noi plătim." 

"Foarte scump. Eu vin din ţările arabe, sunt ieftine acolo. Şi aici e extra scump. Acolo e 2 lei jumate. Aici 7 lei."

Reporter: "Cât cheltuiţi lunar pentru carburant?" 

Şofer: "Undeva la o mie de lei. O 1.500." 

Iar preţurile vor continua să crească. 

Dan Schwartz, analist economic: "Cel puţin cât vor mai exista concedii de făcut preţul se va menţine ridicat. Nu văd o scădere imediată. Creşterea preţului la combustibili se va regăsi în creşterea preţurilor în toate celelalte produse." 

Scumpirea carburanților ar putea anușa ieftinirea alimentelor

Carburanţii mai scumpi vor anula practic ieftinirea alimentelor, din urma plafonării adaosului comercial. De la Banca Naţională, scumpirile nu se văd însă la fel. 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Prețurile la pompă sunt hai să le numim rezonabile. Orice creștere nu dă bine, dar sunt rezonabile comparativ cu ce am avut anul trecut."

"Sper să nu ajungem iarăşi la 9-10 lei litrul." 

"Reuşiţi să faceţi economie, să consumaţi mai puţin carburant?"

"E imposibil, e cald afară, aerul condiţionat trebuie să meargă tot timpul."

Specialiştii auto vin cu câteva sfaturi pentru a reduce consumul de carburant. 

Adi Dima, jurnalist auto: "Este legat strict de un lucru: de piciorul drept şi de cât de tare utilizăm piciorul drept pentru a apăsa pe acceleraţie. Dacă accelerăm mai lin, nu brutal, asta poate ajuta pe termen lung, la consum. Scade consumul de carburant mai mult decât ai crede. Undeva la 10-15%." 

Şi ar trebui să mai fim atenţi la câteva aspecte. 

Adi Dima, jurnalist auto: "Să ne asigurăm că avem ulei la nivelul corect în maşină. Orice consumator adăugăm pe maşină, va consuma şi carburant." 

Potrivit unor surse, Guvernul nu ia în calcul reintroducerea compensării de 50 de bani de la pompă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Scumpirea benzinei îi exasperează pe șoferi. Ionuț, patronul unei firme: "O să le punem pe toate pe GPL, ce să facem? De la 6,71 am ajuns la 7,36"