Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Scumpirea majoră provocată de lipsa fermelor din România: materia primă vine 85% din import. "Preţurile au crescut enorm"

Preţurile la mezeluri nu mai sunt un mizilic. Materia primă înregistrează o creştere istorică a costului, dublu faţă de anul trecut. Se întâmplă asta din cauză că România a rămas fără ferme şi e nevoită să importe peste 85% din carnea de porc pe care o consumă.

de Mădălina Chiţac

la 03.06.2023 , 20:14

Scumpirile îşi arată muşchii şi când vine vorba de carnea de porc. "Preţul cărnii de porc a ajuns la un maxim istoric. Astăzi discutăm de 2 euro - 2,3 euro la poarta fermei. Pentru un kilogram de porc în viu", spune Adrian Balaban, administrator fermă. 

Preţul mezelurilor se scumpeşte

Cel mai ieftin sortiment de carne, folosit pentru procesare în industria mezelurilor, a ajuns să coste 3,2 euro pe kilogram. Cu 50% mai mult faţă de luna feburarie şi dublu faţă de anul trecut. "3,2 euro e fără TVA. Cu TVA înseamnă undeva pe la un 4 euro. Cel care o cumpără să facă cârnaţii plăteşte cel puţin 20 de lei pe ea. La asta se adaugă mâna de lucru, membranele, energia, transportul şi, în final, adaosul comercial al magazinului", explică Sorin Minea, producător mezeluri.

Vezi și

Astfel că scumpirile vin în lanţ la toate produsele care conţin carne de porc: şuncă, salam şi alte mezeluri. "În urmă cu o lună de zile cumpăram muşchiuleţ cu 29 de lei kg. Acum a crescut la 35 de lei", spune un român. "200 de grame, cam 15 lei. Mult", crede altcineva. "Preţurile au crescut foarte mult. Enorm. Cel puţin 40%. Cred că şi mai mult. Erau produse de 35 de lei, nişte fleică afumată. Acum e 70 de lei", se plânge o femeie. 

"Datele oficiale arată faptul că, în ultimul an, preparatele din carne s-au scumpit cu 15%. Clienţii care vin la supermarket sau la piaţă spun că aceste creşteri sunt mult mai mari. De peste 30%. Se întâmplă asta în primul rând din cauza importurilor masive de carne ale României", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator. "Importăm mult din Spania. Importăm mult din Germania, din Ungaria, Olanda", adaugă Adrian Balaban, administrator fermă. Per total, importăm cam 85% din carnea de porc de care avem nevoie. 

Întrebat cât costă un kilogram de salam, Dumitru, comerciant, răspunde: "48 de lei. 80% din marfă s-a mai scumpit". În perioada următoare, preţul cărnii ar mai putea creşte cu alte 30 de procente. "În magazin, 80% din ce veţi cumpăra nu va fi la preţul cărnii. Deci s-ar putea să aibă şi puţină carne în ele produsele", spune Sorin Minea, producător mezeluri. Cu alte cuvinte, cei care nu cresc preţurile scad cantitatea de carne din preparate.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Scumpirea majoră provocată de lipsa fermelor din România: materia primă vine 85% din import. "Preţurile au crescut enorm"