Antena Meniu Search
x

Video Se caută 50.000 de angajaţi pentru sezonul estival. Ce salarii promit hotelierii: cazare şi masă incluse

Sărbătorile de Paşte, dar şi sezonul estival se apropie cu paşi repezi, însă restaurantele şi hotelierii de pe litoral duc şi în acest an lipsă de angajaţi. Reprezentanţii HORECA susțin că ar avea nevoie de cel puţin 50.000 de salariaţi în plus. Este motivul pentru care s-au orientat către muncitorii străini. Printre ei, chiar şi refugiaţi ucrainieni.

Vezi și

Multe hoteluri şi restaurante de pe litoral riscă să piardă startul sezonului cald sau chiar să rămână în acest an cu porţile închise. Industria HoReCa duce lipsă de chelneri, bucătari, ospătari, cameriste şi barmani. Este motivul pentru care muncitorii străini sunt la mare căutare în această perioadă.

"Şi anul acesta aducem forţă de muncă din Asia, pe toate posturile necesare în cadrul unui hotel. Avem housekeeping, lucrător în bucătărie, ospătari, beachboys. În toate posturile avem deja recrutaţi viitori angajaţi din Asia", spune Ionuţ Puznava, hotelier. 

Angajaţii străini din hotelurile româneşti

Alex Stuwert este din Sri Lanka şi lucrează în România de 9 luni. Este camerist la un hotel din Mamaia. "Nicio problemă. Nu-i uşor, nu-i nici greu. Nu-i greu aici. Toul e bine", mărturiseşte el. 

Pe acelaşi subiect

Muncitorii străini lucrează nu numai în hoteluri, ci şi la terase, puburi sau în restaurante, iar unii chiar au învăţat limba română. "Acum ştiu cum fac cocktail, capuccino - asta e o experienţă nouă", povesteşte Newton Jothiraj Wanchen, barman. 

Ce salarii primesc. Masă şi cazare incluse

Angajaţii străini care lucrează pe litoralul românesc beneficiază gratuit de cazare şi masă, iar salariile pornesc de la 2.200 de lei şi pot ajunge chiar şi până la 4.000 de lei. "Pe anul acesta, pentru sezonul estival, am făcut un contract de colaborare cu alte firme şi aducem din Bangladesh şi India în jur de 80 de oameni. Salariile încep de la 500 de dolari, la 600, 700, 800, în funcţie de cum este calificat", susţine Lahme Bolat, manager hotel.  

Locuri de muncă pentru refugiaţii din Ucraina

Membrii unei asociatii din Constanţa s-au gândit să ajute industria HORECA, oferindu-le şi refugiaţilor din Ucraina un loc de muncă. "Deja în restaurantele de pe litoral sunt angajate ucrainence în bucătărie, în recepţiile de hotel, în baruri pentru că avem această posibilitate de a-i angaja imediat", explică președintele de onoare RESTO, Corina Marin

Reprezentanţii Horeca cer Guvernului să grăbească eliberarea permiselor de muncă pentru cetățenii proveniți din afara Uniunii Europene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Se caută 50.000 de angajaţi pentru sezonul estival. Ce salarii promit hotelierii: cazare şi masă incluse