Antena Meniu Search
x

Zile libere legale 2022. Minivacanţa de Paşte 2022 începe pe data de 22 aprilie, în Vinerea Mare

După aproape 3 luni fără nicio zi liberă legală, românii se vor bucura în sfârşit de o minivacanţă în luna aprilie. Angajaţii vor beneficia de patru zile libere legale de Paşte, începând cu Vinerea Mare. 

de Redactia Observator

la 05.04.2022, 17:47

Zile libere legale 2022. Minivacanţa de Paşte 2022 începe pe data de 22 aprilie, în Vinerea Mare
Zile libere legale 2022. Minivacanţa de Paşte 2022 începe pe data de 22 aprilie, în Vinerea Mare - Shutterstock

În 2022, Paştele Ortodox o să fie sărbătorit pe 24 aprilie, iar românii vor beneficia de patru zile libere legale, începând cu Vinerea Mare. 

Astfel, angajaţii vor beneficia de o minivacanţă de Paşte de vineri până luni, între 22 şi 25 aprilie 2022

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii de la stat care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

În plus, angajaţii care aparţin altor culte religioase, în afară de cele creştine, mai beneficiază de încă două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective. Aceste două zile se vor acorda în alte zile decât cele care se află pe lista de mai sus.

Pe acelaşi subiect

Ce zile libere sunt în anul 2022

Conform Codului Muncii, zilele libere legale în anul 2022 vor cădea în felul următor:

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
  • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
  • 22 aprilie — Vinerea Mare,
  • 24 -25 aprilie — Paște ortodox 2022
  • 1 mai — Ziua Muncii
  • 1 iunie — Ziua Copilului
  • 12 iunie (duminică) - Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Minivacanţă de 1 decembrie, aprobată deja de Guvern

Guvernul și-a mai luat o grijă de pe cap. A decis încă din luna ianuarie ca ziua de 2 decembrie să fie una liberă. Formează deja tradiționala punte care asigură o minivacanță de 5 zile libere de pe 30 noiembrie 2022 până pe 5 decembrie 2022.

Ziua cădea vineri între sărbătorile legale de 30 noiembre 2022, Ziua Sfântului Andrei și 1 Decembrie 2022, Ziua Națională și weekendul de 3-4 decembrie 2022.

Guvernul nu s-a mai complicat să aștepte până în toamnă și a decis să acorde deja liber și pentru vineri, 2 decembrie, înainte de weekend, astfel că românii ar urma să aibă o minivacanță de 5 zile la începutul lunii decembrie.

Zi liberă pentru recensământ

Autorităţile vor să afle care mai este populaţia României, după o pauză de 11 ani, astfel că a început recensământul populaţiei şi locuinţelor din România. Una dintre etape este autorecenzarea şi care este disponibilă până pe 15 mai. Aceasta vine cu o zi liberă din partea angajatorilor.

Cei care nu așteaptă acasă vizita recenzorilor, au parte de o zi liberă plătită, fie că lucrează la stat sau la privat. Pentru a beneficia însă de asta, trebuie să se autorecenzeze și să urmeze toți pașii de pe platforma de autorecenzare. 

Participarea la recensământul din acest an este obligatorie, iar cei care refuză să facă acest lucru sau furnizează informații eronate sunt pasibili de amenzi.

Persoanele care vor să se autorecenzeze pot face asta de pe orice dispozitiv conectat la internet. Paşii nu sunt complicaţi şi ai nevoie doar de 20 - 30 de minute, spun recenzorii. Primul pas, accesarea paginii de internet www.recensamantromania.ro.

RPL2021 este primul din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se va desfăşura cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei totale a informaţiilor. Informaţii detaliate privind desfăşurarea RPL2021 se găsesc la www.recensamantromania.ro, site-ul pe care se găseşte şi Platforma de autorecenzare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri sociale » Zile libere legale 2022. Minivacanţa de Paşte 2022 începe pe data de 22 aprilie, în Vinerea Mare