Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Seceta a golit cămările românilor. Cu cât se vinde un borcan de zacuscă sau bulion

Seceta lasă cămările goale. Multe gospodine, care obişnuiau să facă acasă bulion, zacuscă sau conserve din legume, n-au mai avut ce culege din grădini aşa că au ajuns să cumpere din magazine sau din fabrici. În pieţe, legumele sunt din ce în mai scumpe. 

de Diana Severin

la 12.10.2024 , 20:13

Tot mai multe familii îşi umplu cămările în această toamnă cu conserve făcute de micii producători sau de fabrici. Şi asta pentru că peste vară vremea le-a pus la pământ grădinile. Cum producţia a fost mult mai mică în pieţe preţurile au explodat. Roşiile costă cel puţin 7 lei, iar vinetele minim patru lei. 

"Gustul produselor făcute aici seamănă cu cel preparat de mine şi preţul legumelor acum în ultimul timp s-a scumpit din cauza secetei şi am ajuns la concluzia că e foarte bine să cumpărăm produsele gata făcute", spune o femeie.

Marii producători au avut probleme cu recolta

Vezi și

Fabricile preiau tot mai multe comenzi de la persoane fizice, iar pasta de tomate şi zacusca sunt în topul cerinţelor. Dar şi marii producători au avut probleme cu recolta"Din păcate, anul ăsta producţia a fost mai mică decât în alţi ani, datorită secetei. Ne-a afectat prin volumul de legume pe care le cultivăm. Cantităţile au fost la jumate faţă de ce culegeam în anii ceilalţi", spune Loredana Predescu, producător. 

"Aici se află o plantaţie de roşii, adică a fost o plantaţie de roşii, care nu erau protejate. A fost într-o stare impecabilă timp de 2-3 luni, s-a putut recolta din 2 în 2 rânduri, pe urmă din cauza secetei s-a uscat în totalitate", adaugă Alin Predescu, producător.

În pieţe sau la târguri bate vântul

Între timp în pieţe sau la târguri bate vântul: "Nici lume, dar nici producţie. Anul ăsta a fost secetos, vai de lume în toată ţara. 4 lei la sac, dar nici aşa nu se dă. Te chinui să iei un ban. De azi dimineaţă, ăştia sunt banii", spune un comerciant.

Un borcan de 250 de grame de zacuscă costă 12 lei, un borcan de bulion 6 lei, iar un borcan muraturi 10 de lei. 

Diana Severin Like

Îmi place să descopăr și să cunosc oameni, istorii și locuri. Fiecare poveste mă inspiră, iar curiozitatea este cea care mă motivează să merg mai departe.

Întrebarea zilei
Vi s-a cerut vreodată şpagă în spitale?
Observator » Ştiri economice » Seceta a golit cămările românilor. Cu cât se vinde un borcan de zacuscă sau bulion