Sezon nesperat de bun pe litoral, în anul pandemiei
Sezon estival atipic pe litoral, dar nu dezastruos. Contrar aşteptărilor, numărul turiştilor a scăzut cu doar 30 la sută în anul pandemiei faţă de anul trecut. România a câştigat astfel în faţa altor ţări care trăiesc din turism. Spre deosebire de noi, Grecia, de exemplu, a avut o pierdere de 80%.
La final de sezon, reprezentanţii agenţiilor de turism au tras linie şi au numărat turiştii care au avut curaj să vină la mare în pandemie. Rezultatele nu au fost atât de rele precum se aşteptau.
Stefan Necula, manager agentie de turism: O scădere de 20%. Credem noi că ofertele pe care le-am avut în acest sezon au avut ne-au atras mai mulţi.
Elena Oprea, manager hotel: Aproximativ 15% cam aşa. Ceea ce pentru noi a fost destul de mulţumitor având în vedere că alte locaţii au resimţit o scădere mai mare.
În medie, anul acesta, numărul turiştilor de pe litoral a scăzut cu 30 de procente faţă de anul trecut. Nici încasările nu au fost atât de dezastruoase.
Mihai Spanţoveanu, administrator plajă: În primul rând am avut cu 25% mai puţine locuri să zic, din cauza respectării distanţării, deci automat 25 - 30% încasări mai mici.
Destinaţiile externe, deşi mai ieftine, nu i-au convins pe turişti. Litoralul românesc a rămas primul în preferinţe. Urmat de Delta Dunării şi zona montană.
Scăderea a fost mult mai abruptă în destinaţiile externe preferate de români. În Grecia, veniturile obţinute din turism au coborât cu peste 70 la sută, de la 18 la doar 5 miliarde de euro. În Bulgaria au mai venit doar o treime din turiştii de vara trecută, iar Spania a pierdut 73% dintre vizitatori.
La nivel mondial, scăderea cauzată de pandemie este estimată la 70%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰