Antena Meniu Search
x

Video Şi-a cumpărat aragaz de la resigilate pentru a face economie. Cât a plătit în loc de 1.050 lei, cât e unul nou

Tot mai mulţi români dornici să facă economii descoperă produsele resigilate sau recondiţionate. Este mai ales cazul electronicelor şi electrocasnicelor. Vânzările maşinilor de spălat sau frigiderelor la mâna a doua au crescut în ultima perioadă. Principalul motiv e preţul care, în unele cazuri, e la jumate faţă de cel al produsului nou. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 17.11.2023, 19:42

Vezi și

Am găsit-o pe Stela Ionescu într-un magazin de electrocasnice, în zona de produse resigilate. A venit să îşi aleagă un aragaz, la un preţ bun. 

Cât costă aragazul de la resigilate

  • Reporter: Cât costa înainte? Cât e acum?
  • Stela Ionescu: 1.050 lei. 892 de lei acum. 
  • Reporter: Cum vi se pare discountul?
  • Stela Ionescu: Acceptabil. Contează şi preţul. E pentru fiica mea, stă în gazdă şi pentru strictul necesar e suficient. 

Nu este singurul cumpărător care se orientează către astfel de produse. "Dacă vorbim de anul trecut, avem o creştere pe acest segment de 30%. Sunt foarte atraşi clienţii de preţul avantajos la aceste produse şi de asta ajung în magazin pentru a le şi vedea fizic", spune Daniel Apostol, director magazin. 

Pe acelaşi subiect

"Reducerile de preţ la produsele resigilate sunt semnificative. Şi ajung până la câteva sute bune de lei. Spre exemplu, acest frigider costa înainte 3.550 de lei, iar acum preţul a ajuns la 2.600 de lei", arată Mădălina Chiţac, reporter Observator. 

"Provin, în mare parte din retururile clienţilor. Sunt diferite motive: culoarea, că nu-i place culoarea sau că produsul e prea mare şi nu i se încadrează pe perete", spune Ionuţ Rădulescu, manager magazin.

Diferența între produse resigilate și recondiționate

Resigilatele sunt în stare perfectă de funcţionare. Şi au garanţie la fel ca un produs nou, adică de doi ani. Cele recondiţionate sunt utilizate o perioada de timp, apoi ajung în fabrici unde sunt reparate şi supuse unor verificări. Şi pentru ele există garanţie tot de doi ani. Inclusiv Ministrul Mediului a anunţat că şi-a cumpărat un astfel de telefon: "Preţul este la telefonul acesta de 4.000 de lei. În magazin ar costa undeva la 6.000". 

La acestă firmă sunt recondiţionate lunar mii de laptopuri şi telefoane. "Este un laptop recondiţionat. Am schimbat anumite taste. A fost dat un nou strat de lac, a fost recondiţionat ca şi cum ar fi un dispozitiv nou. Le luăm din piaţă, le testăm, avem 98 de teste pe fiecare device. Ca atunci când ajunge un device înapoi în piaţă să fie perfect din punct de vedere funcţional", explică Matei Auroaica, reprezentant companie de produse recondiţionate.

Produsele second-hand nu mai au garanţie

Nu la fel se întâmplă cu produsele second hand, vândute pe internet. Acestea au fost utilizate, după care au fost revândute exact în starea în care se aflau. Evident, aici preţurile pot fi şi la jumate. Dar, dispare garanţia.

"Când cumperi astfel de produse, există nişte riscuri pe care ţi le asumi. Oamenii nu mai au bani şi caută cele mai ieftine produse. Şi caută produse de calitate care să aibă un preţ mai bun", spune Adrian Negrescu, analist economic.

Pe fondul inflaţiei mari, electronicele şi electrocasnicele s-au scumpit cu până la 30% în ultimii doi ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Şi-a cumpărat aragaz de la resigilate pentru a face economie. Cât a plătit în loc de 1.050 lei, cât e unul nou