Video Soiurile de legume româneşti pe care se bat toţi legumicultorii din ţară. Sunt dispuşi să plătească şi 600 de lei/kg
Răsadurile sunt la mare căutare în această perioadă. Iar în serele Staţiunii de Cercetare Legumicolă din Buzău, cercetătorii lucrează la foc continuu pentru ca românii să pună pe masă cele mai gustoase legume. Aici se produc sute de răsaduri, iar cele mai cerute sunt două soiuri de ceapă, ale căror seminţe se plantează direct în pământ, fără a mai fi nevoie de arpagic. În doar câteva săptămâni s-au vândut toate seminţele obţinute în ultimii trei ani.
Cu toţii ne dorim legume româneşti gustoase, cu miros şi gust autentic. În serele Staţiunii de Cercetare Legumicolă, specialiştii buzoieni au dezvoltat soiurile de ceapă albă de Buzău şi ceapă roşie rubiniu, care se cresc mai repede decât cel al celei obişnuite, dar şi se păstrează mai bine peste iarnă.
Maria Gabriela Pârvu, cercetător: Tehnologia uşoară de obţinere a bulbilor, prin care se elimină un an de cultură. Este un rezistent la boli şi dăunători. Este un soi, care rezistă foarte bine peste iară.
Un soi pe care legumicultorii din toată ţara se luptă să-l obţină. Aşa se face că în doar câteva săptămâni, cercetătorii buzoieni au vândut toate seminţele din ultimii trei ani.
Aurica Răican, şef serviciul marketing SCDL Buzău: Noi am vândut o cantitate cât pentru 100 de hectare de înfiinţat, în jur de 250 de kilograme semințe de ceapă albă de Buzău. S-au mai vândut şi seminţe de ceapă roşie rubiniu pentru încă încă douăzeci hectare.
Acestea se plantează într-un sol special pregătit, la o adâncime de aproximativ doi centimetri, iar pentru un hectar, fermierii folosesc în jur de 6 kilograme de seminţe.
Floarea Burnichi, director ştiinţific SCDL Buzău: Acest fapt uşurează foarte mult munca fermierilor, cheltuielile sunt reduse corespunzător, iar producţiile obţinute sunt la fel de bune, dar spunem noi, poate chiar mai bune decât cele obţinute prin producere de arbagic.
Un kilogram de seminţe de ceapă albă de Buzău se vinde cu 400 de lei, în timp ce pentru un kilogram din soiul rubiniu, fermierii scot din buzunar 600 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰