Video Soluția găsită de cei care nu mai vor muncă de acasă, după 3 ani de pandemie. Afacerea a explodat
Mirajul muncii de acasă a devenit plictiseală pentru mulţi corporatişti, dar nici la birou, sub privirile şefilor, nu vor să se mai întoarcă. Aşa că spaţiile de coworking, huburile și birourile virtuale vor fi cu 30 la sută mai multe în următorii 7 ani pentru că este cerere mare. Freelanceri din domeniul artistic, angajaţi din bănci şi IT plătesc până la o mie de euro pe lună pentru spaţii de lucru moderne şi fără stres.
Noemi Mecheci, manager spațiu coworking: În stanga putem vedea două săli de conferinţe si sedinţe care pot fi rezervate în avans, în această parte este zona de lounge, aici putem vedea zona de dedicated desk, dacă îți dorești întotdeauna acelaşi birou, sau hot desk, daca îți place să îți alegi alt loc de fiecare dată.
După colţ e bucătăria, unde serviciile de imprimare si scanare a documentelor sunt gratuite. La fel si cafeaua sau ceaiul. Luni, până în prânz, spatiul de birouri din centrul Bucureştiului era aproape plin. Pentru Elena Cobianu, business developer, aceste spaţii sunt o salvare.
Elena Cobianu, angajată: Lucrez că business developer pentru o companie din Cehia pe piaţa din România. Dacă ai o vechime de 6 ani la un loc de muncă, să stai să lucrezi doar de acasă nu mi se pare sănătos și în același timp că să pot să fiu cât mai business în întâlnirile pe care le am, ajută să fiu într-un spațiu de birou, în același timp îmi place și flexibilitatea.
Angajații nu mai vor să lucreze acasă, deși la începutul pandemiei le era comod
- Pandemia de COVID a izbucnit cel mai probabil de la o scurgere de laborator, consideră Departamentul de Energie din SUA
- Afacerea de sezon pentru care producătorii se pregătesc şi cu câteva luni înainte: "Este forfotă mare"
- Ionuţ a mizat pe cea mai consumată legumă din lume, dar afacerea nu dă roade. Cu cât se vinde 1 kg
Anthony, nomad digital, lucrează pentru o companie din Polonia. Are "vecini" de birou din diverse domenii și aproape toţi au ajuns la aceeaşi părere - munca din sufragerie a fost amuzantă la început, dar, în al treilea an, devine monotonă.
Anthony, product manager: Sunt oameni de peste tot. Muncă de acasă este minunată când ai ceva de făcut la care să te concentrezi, când trebuie să scrii un raport, dar când vrei să fii creativ, când vrei să lucrezi în echipă, nu poți să o faci singur.
Mircea Marza, manager dezvoltare afaceri: Există o preferință de a lucra în spații de coworking marțea, miercurea și joia. Asta pentru că weekendul poate să se extindă și lunea și la fel vinerea preferă să plece mai repede. Sunt persoane care lucrează în mare parte în industriile tech, agențiile de creație, finanțe, asigurări, banking.
Coworking. Costurile pornesc de la 25 de euro pe zi pentru un loc la masa comună de lucru
Un birou individual începe de la 265 de euro pe lună. Sălile mari de conferință sunt închiriate cu 150 de euro pe oră. Mulţi angajatori preferă să suporte ei costurile, ca să atragă angajaţi, pentru că este criză pe piaţa forţei de muncă.
Silvia luican, sociolog: Sunt din ce în ce mai puțini oameni valoroși atât din categoria gulerelor albe, adică oamenii care lucrează la birou, cât și din cealaltă, gulerele albastre. Fiind mai puțini, au cerințe din ce în ce mai exigențe. A crescut importanța vieții personale și se urmărește echilibrul între viață profesională și personală.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Jumătate dintre cei care lucrează acum de acasă nici nu se gândesc să se întoarcă la birou. Iar patru din 10 ar prefera să îşi dea demisia decât să revină la vechile obiceiuri, conform unui sondaj făcut de specialişti în HR. Mare parte dintre aceştia ar încerca, mai întâi, să se alieze cu alţi colegi aflaţi în aceeaşi situaţie şi să îşi convingă şefii să îi mai cheme la sediu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰