Antena Meniu Search
x

Video Soluţia pusă în practică la Suceava care ne-ar putea ajuta să plătim mai puţin pentru facturile la căldură. Ce este "combustibilul viitorului"

Biomasa ar putea deveni combustibilul viitorului. Lucru demonstrat la Suceava, unde, conform autorităţilor, locuitorii orașului racordați la sistemul centralizat de termoficare plătesc cel mai mic preț la căldură din țară. Un astfel de exemplu îl preia şi Timişoara, care va arde, în premieră, biomasă, în acest sezon rece, iar pe termen mediu, dorește ca 10% din energia produsă să fie obținută astfel. 

de Angela Bertea

la 28.10.2022, 08:54

Vezi și

În Suceava a fost construită în 2013 o nouă centrală termică pe biomasă, după ce vechea centrală ce funcționa pe cărbune a început să aibă probleme din ce în ce mai mari.

Ion Lungu, primar municipiul Suceava: Am constatat că fosta societate de termoficare nu are viitor şi am analizat posibilitatea să realizăm o societate de termoficare pentru că cea existenta funcţiona pe calitate de cărbune. 

200.000 de metri cubi de deșeuri ajung la centrală anual

Materia primă folosită e formată din resturile provenite din prelucrarea lemnului, aduse atât din judeţul Suceava, cât și din alte județe. Anual aproximativ 200.000 de metri cubi de astfel de deșeuri ajung la centrala de cogenerare.

Pe acelaşi subiect

Sorin Buculei, administrator centrală de cogenerare Suceava: Se achiziţionează aceste resturi de lemn care nu pot fi folosite în producţia de alte produse, ulterior are loc o tocare a acestor resturi de lemn, sunt transformate în tocatură care e arsă în cazane pentru obţinerea abutului. 

Deșeurile de lemn tocate ajung în cele 4 cazane de înaltă performanță.

Eugen Gherman, inginer centrala de cogenerare: Acolo e cazanul, în care biomasa arde pe nişte grătare, prin care aerul este introdus pe dedesubt şi are loc procesul de ardere, se formează gazele arse, care au o mie de grade, care încălzesc agentul termic. 

Angela Bertea, reporter Observator: Costul mic al energiei termice se datorează cogenerării, adică produce și energie electrică în același timp, ce este livrata în sistemul național. 25 de megawați pe oră se injectează în sistemul național de la centrala din Suceava.

Sucevenii plătesc mai puţin la căldură

40% dintre locuințele din municipiul Suceava sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. 

Ion Lungu, primar municipiul Suceava: Pentru o cameră undeva la 140 lei, 240 lei pe un apartament cu 2 camere, 320 lei apartament de trei camere, 406 lei pentru un apartament cu 4 camere. 

În Timişoara, societatea de termoficare va arde, în premieră, biomasă, în acest sezon rece, iar pe termen mediu, se dorește ca 10% din energia produsă să fie obținută din biomasă. 

Cristian Amza, directorul Colterm: Undeva la 10% din cantitatea de cărbune poate fi înlocuită de către biomasă, fără modificări substanţiale aduse instalaţiilor actuale. 

Soluţia va fi mai puţin costisitoare şi va duce la o reducere a poluării, dar și a deșeurilor verzi aruncate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Soluţia pusă în practică la Suceava care ne-ar putea ajuta să plătim mai puţin pentru facturile la căldură. Ce este "combustibilul viitorului"