Antena Meniu Search
x

430.000 de șomeri în România, în ultimele 3 luni. Criza, mai gravă decât cea din 2008, cred specialiștii

Piaţa muncii gâfâie sub presiunea coronavirusului, iar numărul şomerilor creşte de la o zi la alta. Numai în ultimele patru zile, 20 de mii de români şi-au pierdut locurile de muncă. 430 de mii în ultimele trei luni! Specialiştii spun că şocul e mult mai grav decât cel al crizei financiare din 2008.

de Redactia Observator

la 28.05.2020, 21:23

Vezi și
  • În jur de 430.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, în ultimele luni.
  • Companiile nu au decis ce vor face cu angajații, după eliminarea șomajului tehnic.

Criza sanitară a afectat-o direct pe această tânără, mamă a doi copii. Lucra în industria ospitalieră şi, o dată cu închiderea restaurantelor, a fost trimisă în şomaj tehnic. Nouă milioane primeşte de la stat, iar cu aceşti bani trebuie să-şi întreţină toată familia. 

Iuliana Tudor, angajat: Am noroc cu fratele meu, m-o dus la el sa mănânc cu copiii și sa țin fetița la facultate, anul doi, și sa pot sa merg mai departe. 

Dar şi fratele ei întâmpină mari dificultăţi financiare. Administrează două restaurante. Pe unul a pus lacătul timp de două luni, iar celălalt supravieţuieste doar prin comenzi. 

Mihăiță Sână, patron restaurante: Încasările au scăzut cu cel puțin 60 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.

Angajaţii îi are în şomaj tehnic din martie. Şi îi va mai ţine aşa cel puţin până la mijlocul lunii. 

Mihăiță Sână, patron restaurante: Zi de zi ne sună, când deschidem, când deschidem, le-am zis să urmărească la televizor deoarece nu noi decidem, decid cei de la București. Sunt oameni care au rate la bănci, suntem într-un impas major.

Dacă acest patron încearcă să îşi păstreze toţi angajaţii, mulţi alţii s-au văzut nevoiţi să renunţe la o parte dintre salariaţi. În numai patru zile au fost concediaţi aproape 20 de mii de oameni. De la începutul epidemiei de coronavirus, aproape 430 de mii de români şi-au pierdut joburile. 

Corina Diaconu, manager agenție recrutare: Efectele pandemiei încep să se facă simțite. Putem să spunem că această pandemie a trimis în șomaj cel mai mare număr de angajați de foarte mulți ani.

Ca să vă faceţi o idee, în 2008 erau în jur de 570 de mii de șomeri, iar în 2009 puţin peste 680 de mii de șomeri. Specialiştii spun că efectele crizei sanitare de acum au un impact mai puternic pe piaţa muncii decât cele ale crizei financiare din urmă cu mai bine de un deceniu.

Corina Diaconu, manager agenție recrutare: În primul rând, atunci economia nu a fost oprită forțat și, în niciun caz, nu au fost afectate toate domeniile de activitate. 

Analiştii spun că odată cu încetarea șomajului tehnic asigurat de stat și redeschiderea majorității sectoarelor economice, cel puțin 130.000 de companii își vor pune problema dacă vor relua activitatea și ce vor face cu angajații plătiți până acum de stat. 

Vorbim de aproape o treime dintre companiile din România, cu peste 850.000 de salariaţi, care se aflau încă dinainte de criza COVID în zona de risc. 

Corina Diaconu, manager agenție recrutare: În luna martie, companiile au încercat să supraviețuiască, au așteptat măsurile statului. În aprilie, mulți au început să facă concedieri și probabil cele mai serioase efecte se vor vedea în luna mai.

Şi în tot acest scenariu negru, ANOFM anunţă cursuri de recalificare doar pentru 1000 de oameni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » 430.000 de șomeri în România, în ultimele 3 luni. Criza, mai gravă decât cea din 2008, cred specialiștii