Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Speranță pentru producătorii de tutun românesc. Subvenția pentru un hectar cultivat a crescut la peste 20.000 de lei

Deşi au învățat din tată-n fiu tainele producţiei de tutun, agricultorii români se feresc să o mai cultive. În Dolj, un judeţ cu tradiţie în producţia de tutun, abia mai găseşti pe ici - colo câte o parcelă. Rodul bun se obţine greu, iar uscători care să le uşureze oamenilor munca nu mai sunt. Creşterea subvenţiei pentru cei care cultivă tutun a revigorat timid interesul acestora. Ar fi nevoie şi de un preţ de achiziţie mai bun, pentru ca tutunul românesc să câştige terenul de altă dată.

de Cristina Oprea

la 06.08.2023 , 12:33

Pentru Ion Căpăţână cultura de tutun nu mai are secrete. De când se ştie a muncit ogorul ca să scoată tot ce mai bun din el. Omul munceşte câteva hectare în comuna Daneţi din Dolj. Tutun are numai pe jumătate de hectar. Preţul cu care îl vinde nu îl încurajează să planteze pe suprafeţe mai mari. Cultura nu e pretenţioasă, însă are nevoie să fie irigată şi ajutată cu îngrăşământ. Mai ales că subvenţia de la stat se încasează numai în condiţiile în care se valorifică o cotă de minim o mie de kilograme de tutun uscat, per hectar. 

Cristina Oprea, reporter Observator: Pentru a se obţine un kilogram de tutun uscat este nevoie să se culeagă 4 sau 5 kg tutun verde. Este o muncă anevoioasă, care începe în aprilie şi se încheie în decembrie, atunci când cultivatorii îşi vând recolta. 

Tot mai puțin cultivatori de tutun

Vezi și

Fiecare etapă se face manual şi cu multă sudoare, spune agricultorul. Nu e de mirare că sunt tot mai puţini cei care cultivă tutun. Dacă în anii 90, în satele cu tradiţie erau uscătorii specializate, odată închise acestea, oamenii îşi usucă acum tutunul cum pot - pe garduri, în pod, în foişoare improvizate. Ruinele unei foste uscătorii sunt mărturia declinului unei idustrii.

Cristina Oprea, reporter Observator: Nimic nu mai aminteşte de ce era odată aici. Nici măcar pereţii nu au mai rămas în picioare. De tehnologie sau echipamente nici nu poate fi vorba. Peste tot s-a aşternut paragina.

Subvenție mai mare pentru hectarul cultivat cu tutun

Un licăr de speranţă vine odată cu creşterea subvenţiei. În 2020, pentru un hectar cultivat cu tutun, se acorda o subvenţie de circa 3500 de lei. De anul trecut, ajutorul pentru aceeaşi suprafaţă a crescut la peste 20.000, spune fermierul.

Ovidiu Obleagă - Direcţia Agricolă: Crescând subvenţia am reuşit să creştem şi numărul de producători şi suprafaţa cultivată. Eu zic că trendul o sa fie ascendent. 

Într-un an bun, de pe un hectar cultivat cu tutun se obţin circa 1.000 - 1.200 de kilograme de tutun uscat.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Speranță pentru producătorii de tutun românesc. Subvenția pentru un hectar cultivat a crescut la peste 20.000 de lei