Antena Meniu Search
x

Video Stadiul lucrărilor la podul peste Dunăre de la Brăila. Va fi cea mai înaltă construcție din România

Construcția podului peste Dunăre, de la Brăila, a intrat într-o nouă etapă. A început montarea primelor blocuri de tablier metalic, componente peste care va fi turnat viitorul asfalt. Operațiunea este una foarte delicată, mai ales din cauza vântului puternic. O macara specială, capabilă să ridice până la 600 de tone, îi ajută pe muncitori.

de Adrian Obreja

la 17.12.2021, 17:50

Vezi și

Agitație mare pe șantierul podului peste Dunăre de la Brăila. Zeci de muncitori pun la punct detaliile unei operațiuni delicate. Vremea rea și greutatea pieselor ce trebuie montate pe anumite poziții dau batăi de cap inginerilor. "Blocul metalic sub care mă aflu cântărește peste 180 de tone și măsoară aproximativ 50 de metri", arată Adrian Obreja, reporter Observator. 

Este vorba despre primele patru piese de tablier metalic, peste care va fi turnat asfaltul. Sunt poziționate lângă blocul de ancoraj, în zona în care se va face accesul pe pod. Dar nimic nu este imposibil pentru ingineri, mai ales când au utilajele necesare. Doar o macara specială se poate deplasa cu încărcătură cu tot. 

"Macaraua pe care o vedeți în spatele meu este folosită la ridicări masive. Ea are o capacitate de ridicare, undeva la 600 de tone. După cum vă spuneam, piesele pe care le ridicăm noi nu depășesc 200 de tone, fiecare piesă", spune Viorel Eșanu, inginer. 

Lucrările la podul peste Dunăre de la Brăila avansează

Pe acelaşi subiect

Se lucrează non-stop, atât la sol, cât și la înălțime. După 3 luni, timp în care s-a lucrat zi și noapte, întinderea cablurilor principale de susținere a podului a fost finalizată. Urmează o pauză de sărbători la șantierul podului, după care vor începe pregătirile pentru o nouă etapă spectaculoasă, în februarie. Vorbim despre restul tablierului metalic ce va fi ancorat deasupra Dunării

"Vom începe efectiv lansarea tiranților, înfășurarea cablului principal, instalarea acelui sistem de ridicare a pieselor de tablier care vor veni pe apă cu barjele de la șantierul naval Brăila, pănă la noi la lucrare, unde vor fi preluate de acele instalații", explică Viorel Eșanu.

Podul peste Dunăre de la Brăila va fi gata la finalul anului viitor. În momentul de față lucrările sunt gata în proporție de aproximativ 50 la sută. Va fi cea mai înaltă construcție din România şi cel mai complex proiect din ultimii 30 de ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Stadiul lucrărilor la podul peste Dunăre de la Brăila. Va fi cea mai înaltă construcție din România