Video Start Up Nation 2024. Ce condiţii trebuie să respecte tinerii care vor să primească bani de la stat pentru o afacere
Se dă startul la bani. 450 de milioane de euro pune la bătaie statul român pentru tineri, câte 50.000 de euro pentru fiecare afacere nouă. Programul Start Up Nation vrea să ducă 25.000 de tineri la cursuri de antreprenoriat şi să le ofere fonduri europene pentru înfiinţarea unei firme mici sau mijlocii.
Startup Nation 2024 are două componente. Prima, cu buget de 300 de milioane de euro, este destinată tinerilor sub 30 de ani. A doua, în valoare de 150 de milioane de euro, pentru cei cu vârste între 30 şi 35 de ani.
Sprijinul financiar va fi de cel mult 250.000 lei pentru un beneficiar, cu obligaţia de a crea şi păstra cel puţin doi ani minimum două locuri de muncă. Guvernul estimează că din aceste fonduri vor fi finanţate în jur de 5.250 de întreprinderi, care ar putea angaja 10.500 de şomeri.
Condiţiile pentru a primi sprijin financiar
Cei care se înscriu sunt obligaţi să facă 40 de ore cursuri de antreprenoriat, dar platforma pentru predare nu este gata încă. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale lucrează la ea şi ar putea să o finalizeze luna viitoare.
- Modul total neobișnuit și banal prin care un tânăr câștigă o mică avere, în timpul liber. Spune că oricine...
- Afacerea adusă la viață de o amintire din copilărie, succesul unei românce din Belgia. Zamfira a creat totul în...
- "Două becuri, 6 milioane". Preţurile uriaşe practicate de opt service-uri auto mari
"Vom avea o platforma pe care se vor inscrie firmele de formare profesionala acreditate astfel incat sa avem acces la cat mai multe persoane, in special din grupurile tinta. Imi doresc sa avem si module online pentru a putea ajunge si la cei din diaspora", spune Radu Oprea, ministrul Economiei.
Cursurile de antreprenoriat devin una dintre condiţii pentru acordarea sprijinului financiar în încercarea de a stopa fenomenul firmelor care îşi închid porţile. Peste 16.000 au fost dizolvate în primele patru luni - un record în ultimii 12 ani.
"Trebuie sa-si dezvolte foarte clar ideea de business si sa-si stabileasca foarte clar lista de echipamente. Sa obtina ofertele de pret din partea furnizorilor si sa intocmeasca un buget foarte clar astfel incat sa poata anticipa si costuri pentru un business la inceput de drum, care pe langa achizitie presupune si partea de promovare, taxe, impozite, chirii", spune Petruţ Troancea, consultant fonduri europene.
Bogdan îi sfătuieşte pe tineri să se înarmeze cu multă răbdare
Lupta pentru supravieţuire este dură, confirmă Bogdan Nedelcu, care a devenit antreprenor acum trei ani. A primit 40.000 de euro prin programul Start Up Nation şi i-a investit într-o spălătorie auto self service din Bucureşti. Îi sfătuieşte să aibă răbdare pe tinerii care vor să primească fonduri europene.
"De la depunerea dosarului pana cand esti declarat eligibil exista niste luni bune care se scurg. Dupa ai 12 luni sa faci implementarea, sa faci achizitiile. In momentul cand ai achizitiile, totul instalat, atunci depui dosarul pentru decontul de la minister", spune Bogdan Nedelcu, antreprenor.
Înscrierile pentru programul Start Up Nation 2024 ar putea începe în luna octombrie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰