Video Statul face angajări în plin avânt de creşteri de taxe şi impozite: aproape 20.000 de noi bugetari, de 4 ori mai mult decât anul trecut
Pe de-o parte creştem taxele şi impozitele, pe de altă parte - facem noi angajări. E principiul după care funcţionează statul român, cel care, în ultimul an, a adunat mii de bugetari noi în instituţiile publice, de patru ori mai mulţi faţă de anul precedent. Doar că mai mulţi angajaţi la stat nu înseamnă neapărat servicii mai bune pentru noi.
Angajările la stat s-au făcut, în ultimul an, pe bandă rulantă. Din mai 2021 şi până în mai 2022, s-au angajat peste 17.000 de persoane. De 4 ori mai multe în comparaţie cu perioada mai 2020-mai 2021.
Dan Schwartz, analist economic: Deşi se vorbeşte peste tot de nevoie de bani, pentru investiţii, pentru protecţie socială, bani s-ar părea că totuşi există pt noi angajări la stat.
Cele mai multe angajări s-au făcut în învăţământ
Numai în ultimele 3 luni s-au adăugat o mie de noi salariaţi. Tot în ultimele 3 luni, la Ministerul de Interne au fost angajate 649 de persoane. Ministerul de Finanţe s-a ales cu 56 de noi angajaţi, iar cel al muncii cu 79. Şi la Ministerul Digitalizării s-au făcut angajări.
- Toate măsurile fiscale care au intrat în vigoare de la 1 august. „E clar că vor să ne jecmănească”
- Wizz Air face angajări în România. Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească aplicanţii
- Modificări fiscale de la 1 august: preţuri mărite la ţigări şi alcool, impozit crescut la jocurile de noroc şi...
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării: Ultima dată au fost scoase la concurs 17 poziţii, au fost 41 de candidaţi şi doar 5 admişi. Deci calitatea celor care s-au prezentat la concurs a lăsat de dorit.
Dumitru Costin, preşedinte BNS: Acest val de angajări în sistemul public are şi rădăcini curate, adică nişte nevoi, dar are şi rădăcini politice izvorâte din nevoile partidelor politice aflate la guvernare de a-şi recompensa membrii, lipitorii de afişe, simpatizanţii.
Dan Schwartz, analist economic: Angajările la stat vor fi îngheţate până la sfârşitul anului. Dar acum înţeleg de ce au fost îngheţate. Pentru că ele deja au fost făcute.
În ultimii trei ani, statul a angajat peste 44.000 de oameni
Aşa că nu-i de mirare că ţara noastră este, pentru al 5-lea an consecutiv, țara din UE care alocă cea mai mare sumă de la buget pentru salarii. În 2021, statul a cheltuit pentru a-i plăti pe cei 1,2 milioane de angajați din sectorul public 112 miliarde de lei. Suma reprezintă 9.4% din PIB. Numărul bugetarilor creşte, numai că asta nu se vede şi în calitatea serviciilor oferite.
Dumitru Costin, preşedinte BNS: S-a degradat de la un an la altul calitatea, expertiza funcționarilor din ministere, agenții. Și asta se vede în ceea ce scot: decizii, acte normative care ne afectează viaţa de zi cu zi.
În instituțiile și autoritățile publice lucrează 1.270.000 de oameni. Cei mai mulţi, aproape o treime din total, sunt angajaţi în învăţământ, 365.000. Urmează autoritățile locale, cu 274.000 de salariaţi şi domeniul sănătăţii, cu 243.000 de bugetari. Alţi 124.000 de români lucrează în Ministerul Afacerilor Interne.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰