Antena Meniu Search
x

Statul încă angajează 1.000 de bugetari în fiecare lună. Cheltuielile cu salariile au explodat

Una promit, alta fac. Guvernul s-a jurat că va strânge cureaua si va reduce numărul bugetarilor. Dar, în realitate, anul acesta, au fost peste 10.000 de angajări la stat în primele zece luni. Adică mai bine de o mie de bugetari în plus în fiecare lună.

Mihaela Călin
de Mihaela Călin

la 04.12.2023, 19:25

Aproape 1.290.000 de angajaţi lucrează în sectorul public. Cu aproape 11.000 de angajati în plus fată de datele din decembrie anul trecut. Asta înseamnă că în acest an, aparatul bugetar s-a umflat de la o lună la alta, iar instituţiile statului au angajat peste 1000 de bugetari în fiecare lună.

Mai bine de 820.000 dintre ei lucrează în administraţia centrală, adică în ministere si agenţii subordonate Guvernului. Iar restul sunt angajaţi în administraţia locală - adică în primării si consilii judeţene. În acest context, cheltuielile cu aparatul bugetar au explodat anul acesta - an în care Coaliţia PSD-PNL a promis o reformă de amploare si restructurări majore.

În realitate, planul Guvernului a rămas doar pe hârtie. Datele de la Finanţe arată că Statul Român a cheltuit 108 miliarde de lei cu salariile bugetarilor, în primele 10 luni din acest an. O crestere de aproape 11% faţă de aceeasi perioadă a anului trecut. Asta înseamnă că aparatul bugetar a consumat aproape 7% din PIB până în luna octombrie. Guvernul a mai promis şi desfiintarea a 200.000 de posturi vacante din sectorul public. În luna mai, Guvernul a adoptat o asa-zisă OUG a austeritătii care a înghetat angajările la Stat, dar a permis multe exceptii, în special în Sănătate si Educatie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Statul încă angajează 1.000 de bugetari în fiecare lună. Cheltuielile cu salariile au explodat