Statul suspendă sprijinul de 1.500 lei pentru salariați, pentru plata creșelor. Explicația
În timp ce părinţii aşteptau normele de aplicare pentru legea care le oferă 1.500 de lei pentru creşă sau grădiniţă, Ministerul Finanțelor propune suspendarea aplicării acesteia. Conform unui proiect publicat pe site-ul instituției se renunță la această facilitate, asta deși la începutul anului, ANAF informa angajatorii că pot aplica deja pentru ea.
Printr-o lege de modificare a codului fiscal, statul a decis să acorde angajatorilor plătitori de impozit posibilitatea să le deconteze angajaților care își trimit copiii la creșă sau grădiniță cheltuieli lunare cu educația timpurie de până la 1.500 lei per copil. Angajatorii puteau deduce această sumă din impozitul pe profit. Luni, Ministerul Finanțelor a decis să suspende complet această măsură, până la 1 ianuarie 2022, deoarece impactul bugetar este prea mare iar regulile actuale nu sunt clare.
"Mecanismul actual de scădere a plafonului fiscal de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil din impozitul pe profit datorat poate genera, la nivelul anual, un impact estimat asupra veniturilor bugetare de -4,5 miliarde lei" se arată în nota de fundamentare a proiectului MFP.
Decizia a fost inclusă într-un proiect de Hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică. Pe perioada suspendării aplicării acestei prevederi legislative, în cazul cheltuielilor pentru funcţionarea creşelor/grădiniţelor aflate în administrarea contribuabililor se reglementează regimul fiscal aplicabil înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 239/2020 respectiv de cheltuieli sociale deductibile, la calculul rezultatului fiscal, în limita de 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii
Potrivit proiectului, măsura este justificată şi de faptul că norma actuală are caracter discriminatoriu prin raportare la diferite categorii de angajaţi, şi mai mult decât atât contravine dispoziţiilor legislaţiei europene în materia taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor, aducându-se atingere şi prevederilor imperative consacrate la nivel constituţional.
Codul fiscal a fost modificat în toamna anului trecut prin Legea 239/2020, actualizare care a introdus această facilitate pentru părinţii angajaţi din cadrul companiilor, de a primi 1.500 de lei pentru fiecare copil înscris într-o formă de învăţământ timpurie. Noul proiect de hotărâre de Guvern mai prevede şi alte modificări de ordin fiscal, inclusiv:
Proiect Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea unor... by Alexandru Badea on Scribd
- introducerea unor reglementări cu privire la deducerea costului de achiziţie al aparatelor de marcat electronice fiscale, în cazul asocierilor fără personalitate juridică pentru care impozitul anual pe venit se stabileşte de fiecare asociat.
- Contribuabilii obligaţi la plata impozitului specific unor activităţi, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, cu completările ulterioare, pentru anul 2021, nu datorează impozit specific pentru o perioadă de 90 de zile calculată începând cu data de 1 aprilie 2021 (penru domeniul HORECA)
- Debitorul care doreşte să îşi restructureze obligaţiile bugetare, potrivit prezentului capitol, are obligaţia de a notifica organul fiscal competent cu privire la intenţia sa în perioada 8 august - 31 octombrie 2019 şi în perioada 1 februarie - 30 septembrie 2020, precum şi în perioada 1 noiembrie 2020 – 30 septembrie 2021, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a mai beneficia de restructurarea obligaţiilor bugetare, şi se adresează unui expert independent în vederea întocmirii unui plan de restructurare şi a testului creditorului privat prudent. Solicitarea de restructurare prevăzută la art. 5 se poate depune până la data de 31 ianuarie 2022, sub sancţiunea decăderii.
Nota de fundamentare by Alexandru Badea on Scribd
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰