Antena Meniu Search
x

Cel mai mare zăcământ de metale rare din Europa, descoperit în nordul Suediei. De ce este vital pentru UE

Compania minieră de stat din Suedia a anunţat că a descoperit în nordul țării cel mai mare zăcământ de metale rare din Europa.

de Redactia Observator

la 12.01.2023, 16:51

Suedia anunţă că a descoperit în nordul țării cel mai mare zăcământ de metale rare din Europa
Mina LKAB - aftonbladet

Grupul minier LKAB a anunţat joi că a descoperit în regiunea Kiruna, din nordul îndepărtat al Suediei, "cel mai mare zăcământ cunoscut" de metale rare din Europa, care ar conţine peste un milion de tone de metale considerate critice pentru tehnologia actuală. 

Descoperire este importantă  pentru că vine într-un moment în care Europa este îngrijorată cu privire la dependenţa sa de China, cel mai mare producător mondial, pentru aprovizionarea cu aceste minerale sau matale rare care sunt utilizate cu precădere pentru fabricarea bateriilor vehiculelor electrice şi a turbinelor eoliene.

"Acesta este cel mai mare zăcământ cunoscut de elemente rare din partea noastră a lumii şi ar putea deveni un element de bază pentru producţia de materii prime esenţiale, absolut cruciale pentru tranziţia spre energia verde", a transmis directorul executiv al grupului Jan Moström. "Ne confruntăm cu o problemă de aprovizionare. Fără mine nu pot exista vehicule electrice", a argumentat el.

Potrivit estimărilor preliminare, zăcământul de la Kiruna, o mare regiune minieră din ţara scandinavă, conţine mai mult de "un milion de tone de oxizi de metale rare", însă compania subliniază că încă nu a cuantificat deocamdată valoarea sa exactă.

Pe acelaşi subiect

Până la exploatarea acestui zăcământ mai este încă "un lung drum" de parcurs, a atenţionat LKAB. "Ne aşteptăm că va dura câţiva ani pentru studierea zăcământului şi a condiţiilor de exploatare profitabilă şi durabilă", a spus Moström.

Întrebat în cadrul unei conferinţe de presă când preconizează că va avea loc prima lovitură de târnăcop, el a răspuns că acest lucru va depinde în mare măsură de viteza cu care sunt obţinute autorizaţiile de exploatare, adăugând că, după experienţa sa, probabil va dura "între 10 şi 15 ani".

"Electrificarea, autosuficienţa şi independenţa UE faţă de Rusia şi China vor începe în mină", a afirmat, la rândul său, vicepremierul şi ministrul Economiei şi Energiei din Suedia, Ebba Busch. Acest anunţ a fost făcut cu ocazia vizitei unei delegaţii a Comisiei Europene în Suedia, care a preluat la 1 ianuarie preşedinţia rotativă a UE. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Cel mai mare zăcământ de metale rare din Europa, descoperit în nordul Suediei. De ce este vital pentru UE